Цените на топлинната и на част от енергията, която влиза

...
Цените на топлинната и на част от енергията, която влиза
Коментари Харесай

Окончателно в съда: Цените на парното и топлата вода през 2017 година са незаконни

Цените на топлинната и на част от силата, която влиза и въздейства на цената на тока като цяло, въпреки и нищожно, са противозаконни, излиза наяве от решение на Върховния административен съд (ВАС), който почете митинг на Върховната административна прокуратура (ВАП), съобщи КЕВР.
Става въпрос обаче за остаряло решение на КЕВР, с което цените се подвигат с 25% - от 2017 година. Това решение касае така наречен когенерации - производства, които по едно и също време създават топлинна сила и ток, като в случаите с ТЕЦ-овете топлинната сила е главното произвеждане, а токът е непряк артикул и влиза в микса. Де факто, повода за неправомерност е, че са сменили цените не в края на регулаторния интервал т.е. в края на юни/началото на юли, а през април. По закон, по това време КЕВР има право да промени изключително цената при смяна на цената на природния газ в границите на 5 и повече % по отношение на предходната цена. Но съдът в действителност анулира решението на КЕВР, тъй като в този миг отново по правосъден път е имало анулирани наредби, касаещи тематиката и в действителност КЕВР взема решение, без да има нормативна база.
На 27 април 2017 година ВАП стачкува пред Административен съд София - град решение № Ц-6/7.04.2017 година на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), с което се променят, считано от 07.04.2017 година, пределните цени на топлинната сила и на преференциалните цени на електрическата сила на „ Топлофикация София ” ЕАД, „ ЕВН България Топлофикация ” ЕАД за гр. Пловдив, „ Топлофикация Плевен ” ЕАД, „ Топлофикация Бургас ” ЕАД, „ Веолия Енерджи Варна ” ЕАД, „ Топлофикация Враца ” ЕАД, „ Топлофикация ВТ ” АД, гр. Велико Търново, „ Топлофикация-Разград “ ЕАД, „ ЮЛИКО ЕВРОТРЕЙД ” ЕООД, гр. Пловдив, „ Овергаз мрежи “ АД - ЛОЦ Овча купел, „ КОГРИЙН ” ООД, гр. Първомай, „ Оранжерии Гимел ” АД, Топлоелектрическа централа „ Оранжерия 500 дка “, „ Оранжерии Гимел ” АД, Топлоелектрическа централа „ Оранжерия 200 дка “, „ Оранжерии Гимел ІІ ” ЕООД, Топлоелектрическа централа „ Оранжерия Левски “, „ ИНЕРТСТРОЙ-КАЛЕТО ” АД, „ З-Пауър “ ООД, ЧЗП „ Румяна Величкова ”, „ Алт Ко ” АД, „ Биовет ” АД, „ Декотекс ” АД, „ Зебра ” АД, „ Унибел ” АД, „ Димитър Маджаров - 2 ” ЕООД, „ Овердрайв “ АД, „ МБАЛ – Търговище ” АД, УМБАЛ „ Проф. доктор Стоян Киркович “ АД, гр. Стара Загора, „ ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС “ АД, „ Топлофикация Петрич ” ЕАД, „ Коген Загоре “ ЕООД.
 Достъпен ток и то от български източници - грандиозни хрумвания от президентството Достъпен ток и то от български източници - грандиозни хрумвания от президентството
Това, което се предлага, не е ново за българската система. Така някогашният длъжностен министър на стопанската система и енергетиката от 2013 година...
С цитираното решение от КЕВР се покачват цените на топлинната сила с повече от 25 %.
Аргументите на ВАП за оспорването са следните - първо, че КЕВР няма подготвеност да издаде протестираното решение, защото съответно при слагане на началото на административното произвеждане за изменение на пределните цени на топлинната сила и на преференциалните цени на електрическата сила, редакцията на тогава настоящата Наредба № 1 от 18.03.2013г. за контролиране на цените на електрическата сила не съдържа норма, даваща опция на комисията да започва дейности с предмет формиране на такива цени.
Освен това е открито, че към датата на започване на административното произвеждане по лична самодейност на КЕВР към момента не са били одобрени нови цени на природния газ, а точно това е посочено като аргумент от Комисията за покачване на въпросните цени.
Въпреки това е извършено административно произвеждане и са избрани нови по-високи цени, като стореното е без съображение.
 Решено: По-скъп газ за октомври Решено: По-скъп газ за октомври
Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цената на природния газ от 1 октомври 2020 година да е в размер на 24,72 лева./MWh (...
С Решение № 6511/08.11.2018 година по адм. дело № 4607/2017 година на Административен съд - София град (АССГ) първичният митинг на ВАП е отритнат.
След подаден касационен митинг против решението на АССГ с Решение № 15147/08.12.2020 година по адм. дело № 172/2019 година на Върховен административен съд са почетени доводите на ВАП и Решение № Ц-6/07.04.2017 година на КЕВР е анулирано.
Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.
Най-вероятно в този момент КЕВР ще направи съвещание особено за този интервал и ще поправя цените за тогава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР