Цените на тока растат, а с тях и сметките за

...
Цените на тока растат, а с тях и сметките за
Коментари Харесай

Как да плащаме по-малко за ток: няколко полезни съвета

Цените на тока порастват, а с тях и сметките за изразходваната електрическа енергия. Но има способи да повлияем на техния размер. разкрива няколко потребни съвета, с които да пестим ток.

Телевизорът е включен, въпреки че никой не го гледа. При това състояние и икономичните плазмени тв приемници изразходват стотици ватове. И в случай че стоят включени по през целия ден, сметката няма по какъв начин да не е висока, споделя Райнхард Шневайс, съветник по. Същото важи и за преносимия компютър или компютъра, прибавя специалистът.
Колко ток консумирам и какво мога да трансформира

Съзнателното отношение към личното ползване е единствено един от факторите, на които Шневайс обръща внимание. Той прави месечно по към 20 визити в частни домове, в границите на които ревизира сметките за тока, търсейки къде се изразходва най-вече сила. " Ако си купя водно легло или терариум с отоплителни лампи, няма по какъв начин да не чакам по-висока сметка за тока ", споделя той.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Сигурно сте чували, че доста от електрическите уреди продълж...

А тази година сметките на множеството хора неизбежно ще се окажат по-високи – поради растежа в цените на горивата. Това важи изключително в Германия, където се заплащат най-високите сметки за ток в международен мащаб – приблизително към 33 цента на киловатчас.

Оттам нататък всеки, който желае да понижи сметката си за ток, би трябвало на първо време да изследва личното си ползване. На първо място са старите електроуреди, да вземем за пример хладилникът. Както сочат данните на Централата за отбрана на потребителите, един ледник на над 15 години в домакинство от трима души изразходва към 295 киловатчаса годишно, до момента в който нов ледник изразходва единствено 140. Замяната на остарялата фурна с нова също води до съществени спестявания. А в случай че се пече с вентилатор, може да се спестят 15% от електрическата енергия.
Може да се пести и без нови уреди

Смислена инвестиция, която освен това ще се изплати бързо, е и замяната на отоплителните циркулационни помпи с високоефективни. " Така могат да се спестят сред 100 и 150 евро годишно, а потреблението на електрическа енергия може да се понижи с до 90% ", изяснява Катрин Бекер от Централата за отбрана на потребителите в Саарланд.

Но може да се пести и без да се влага в нови електроуреди. " Например в случай че от стратегиите на пералнята и на миялната машина се избере " еко " или пък прането се простре, вместо да бъде слагано в сушилнята ", предлага Бекер. Освен това доста уреди изразходват много сила даже в режим " стендбай ".

В това отношение добра работа би приключил разклонител, който да може да се изключва. Експертката предлага да се проучат деликатно и настройките на уредите, защото през днешния ден един рутер може да изразходва тъкмо толкоз електрическа енергия, колкото и хладилникът.
" Употребеният ток не зависи от размера на дома "

Осветлението през днешния ден към този момент не е най-големият проблем, отбелязва на собствен ред Райнхард Шневайс. " Благодарение на икономичните LED-лампи изключването на осветлението към този момент не играе толкоз огромна роля за сметката ", споделя специалистът.

Шневайс дава съвещания в тази сфера от 2007 година насам. " След моите визити множеството хора са сюрпризирани и признателни ", споделя специалистът и дава образец с една майка, която всеки ден употребила фурната, само че изобщо не знаела, че тя към този момент съвсем нямала уплътнения. " Излиза, че по този начин е отоплявала цялата кухня ", споделя Шневайс.

Експертът опровергава догатката, че в едно малко жилище се използва по-малко ток. " Потреблението зависи главно от потребителите, а не от размера. Тоест, в случай че някой се реалокира в малко жилище, да не чака безусловно и разлика в сметката за тока. "

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР