Цените на суровия петрол продължават да се повишават и оскъпяват

...
Цените на суровия петрол продължават да се повишават и оскъпяват
Коментари Харесай

Ценови шок: докога ще растат петролът и горивата


Цените на суровия нефт не престават да се покачват и оскъпяват освен отоплението, само че и горивата. Дизелът, да вземем за пример, в Германия е толкоз безценен, колкото в никакъв случай до момента. Какво кара цените да порастват по този начин неудържимо?

Мнозина се питат докога ще порастват цените на горивата

удрят тежко германците в портмонето. Според автомобилния клуб ADAC, дизелът в Германия е достигнал исторически рекордната цена от 1,55 евро за литър. Цената на бензина също пълзи към исторически връх. Един литър супер в края на седмицата струваше 1,67 евро, а най-високата стойност е била достигната през август 2012 – 1,70 евро за литър.

Повишено търсене
Редакцията предлага
Цените на горивата порастват към този момент от месеци и подклаждат инфлацията. За 12 месеца нафтата за битови потребности е поскъпнала с цели 76,5%, а горивата – с близо 30 на 100. Не инцидентно единствено през септември животът в Германия нарастна с към 4,1%.

. В понеделник един барел (159 литра) струваше на борсата 83-86 $ – връх за последните три години. Само през октомври тази цена се удвои. Една от основните аргументи е нарасналото търсене, тъй като стопанската система в международен мащаб се възвръща след рестриктивните мерки, наложени поради пандемията. Друга причина са растящите цени на въглищата и газа, заради което доста електроцентрали минаха на нафта. Виновна обаче е и политиката на страните от ОПЕК, които в действителност усилиха производството, само че нарастването надалеч не покрива повишеното търсене.

Ролята на акцизите

Още няколко фактора играят роля за шока по бензиностанциите. От началото на годината влязоха в действие по-строгите ограничавания за, които би трябвало да подтикват прекосяването към климатично неутрални енергийни източници. В резултат от тях обаче на бензиноколонките цените на горивата скочиха с спомагателни 6-8 евроцента на литър.

Специално в Германия налозите и акцизите образуват една основна част от цената на горивата: към 50%, а от време на време и повече. В Европа цените на горивата доста се разграничават, като при бензина Германия е измежду най-скъпите страни. По-скъпо е да вземем за пример в Дания и Нидерландия, където цените са с към 25 евроцента по-високи. В Австрия и Чехия обаче бензинът коства с към 35 евроцента на литър по-малко, в сравнение с в Германия. За водачите, които карат дизели, обаче, Германия е релативно преференциална страна спрямо множеството страни в Западна Европа.

Цената на дизела е рекордно висока в Германия

При цените на горивата роля играе и обменният курс сред $ и еврото. От началото на годината курсът на еврото леко спадна, а това значи, че се оскъпяват тези артикули, които на борсата се търгуват в долари. Такъв артикул е суровият нефт.

Поскъпването ще продължи умерено

Взети в тяхната цялост, тези фактори демонстрират, че цените на нафтата и бензина ще не престават да порастват и през идните месеци. В същото време редица специалисти са уверени, че страните производителки на нефт нямат интерес да задушават възобновяване на международната стопанска система посредством прекомерно високи цени на суровия нефт. Водещите немски стопански институти чакат, че през 2022 година цените на горивата ще се усилят единствено с към 13% - в случай, че през тази година скочиха с цели 59 на 100.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР