Цените на стоките и услугите в страната са със значителен

...
Цените на стоките и услугите в страната са със значителен
Коментари Харесай

Инфлацията изяде вдигането на минималната заплата

Цените на стоките и услугите в страната са със забележителен растеж. Затова и служебният финансов министър Валери Белчев предложи да има нарастване на минималната работна заплата, майчинството и детските надбавки.

На същото мнение е и икономическият консултант към КТ " Подкрепа " Ваня Григорова. " От години желаеме последователното повишаване на работната заплата, тъй че да доближи средноевропейските равнища. По време на договарянията този въпрос още веднъж беше подложен - да бъде направена тактика, тъй че да се доближим до тези равнища до 2030 година За страдание, в съглашението е записано Стратегия по приходите, което нищо не значи ", споделя тя пред Bulgaria ON AIR.

Увеличаването на минималната работна заплата ще докара до напън и върху останалите заплати, тъй че да може и останалите работещи да усетят повишението на стандарта си на живот, акцентира тя. " Голяма част от цените бяха повишени. Това нарастване на минималната работна заплата значително е изядено. Първо се покачиха цените, а по-късно догонващо се усилват заплатите. Ако не ги увеличим, значи да обречем хората на доста тежък живот през зимата ", показва Григорова.

Според нея причините, че увеличението на заплатата генерира инфлация, са несъстоятелни. " Заплатите на депутатите се въздействат от междинната работна заплата, не от минималната. Те имат интерес да създадат по този начин, че всички заплати да се усилят ", прецизира икономистката.

Григорова разяснява и предлагането за 20% нарастване за детските надбавки. " Никога не е задоволително. По-големият проблем тук е, че кръгът на хората, които могат да ги употребяват, е прекомерно стеснен ", отбелязва тя.

По думите ѝ най-важно е да се резервира работната мощ в България. " Няма по какъв начин да се твърди, че заплатите изобщо не натоварват бизнеса. Това са разноски. Това, което е допустимо в този момент, е да експлоатират в допълнение българския служащ и да не заплащат това, което е изработил. Работната мощ би трябвало да се възпроизвежда. Няма по какъв начин да оставаме слепи за физическите и физиологичните нужни на служащия, тъй като на следващия ден няма да го има. Изтичат мозъци, мускули, крайници, ръце ", акцентира Григорова.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:



Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР