Цените на селскостопанските стоки вървят ударно нагоре, металите регистрираха най-високите

...
Цените на селскостопанските стоки вървят ударно нагоре, металите регистрираха най-високите
Коментари Харесай

Суровините навлизат в нов суперцикъл

Цените на селскостопанските артикули вървят стремително нагоре, металите записаха най-високите си котировки за тази година, а суровият нефт се настани стабилно на стойност над 50 щ. $ за барел. Което съгласно специалистите на "Джей Пи Моргън Чейз " значи, че суровините ще навлязат в нов суперцикъл на облаги през идните години.

Дългосрочният напредък в цените на комплекса от борсови артикули наподобява изцяло вероятен, тъй като Уолстрийт залага на мощно икономическо възобновяване от пандемията, третира ги и като средство за хеджиране против растеж на инфлацията, показват анализатори на "Джей Пи Моргън Чейз " в разбор, оповестен в средата на седмицата. Цените могат да скочат и като "нежелано следствие " от борбата против климатичните промени, която заплашва да ограничи предлагането на черно злато и в същото време да увеличи търсенето на металите, употребявани за построяването на инфраструктурата на възобновимите източници на сила, на производството на акумулатори и на електрически коли, прибавят банкерите.

Елитът на Уолстрийт - от "Голдмън Сакс груп " до "Бенк ъф Америка " - предсказва възходящо придвижване на суровинните пазари, откакто държавните тласъци започнаха да дават резултат и имунизациите се включиха в международната борба против вируса на COVID-19. Оптимизмът към този момент е предизвикал растеж на залозите на хеджинговите фондове в интерес на суровините до най-високия им брой за последните 10 години - трагичен поврат спрямо 2020-а, когато петролните котировки паднаха за малко под нулата за първи път в историята, а селските стопани намаляваха и се принуждаваха да складират създадената продукция поради прекъснатите снабдителни вериги и свитото ползване.

Суровините са минали през четири суперцикъла през последните 100 години. Последният от тях доближи върховите си нива през 2008-а, след 12-годишно възходящо придвижване, инспирирано от икономическия напредък на Китай. Предстоящият цикъл, съгласно хората от "Джей Пи Моргън Чейз ", ще има няколко "мотора ": възобновяване след пандемията, свръхщедрата парична и фискална политика, слабият американски $, ускоряването на инфлацията и по-агресивните тактики за отбрана на околната среда в световен проект.

Хеджинговите фондове не са били толкоз оптимистично настроени към суровините от средата на предишното десетилетие, когато Китай натрупваше всевъзможни ресурси - от мед до памук, а провалените зърнени реколти и възбраните за експорт по света бяха измежду аргументите, довели до държавните преврати по време на Арабската пролет. Връщането на борсовите артикули на сцената сега стартира да наподобява по сходен метод, като систематизираният им ценови знак се изкачи до най-високите котировки за последните шест години.

В случая става въпрос за борсовия показател Refinitiv/Core Commodity CRB Index, който към този момент се върна на предпандемичните си нива и е жестоко със 75% над минималните си нива от края на април 2020-та. В него са включени 19 първични материали: алуминий, какао, кафе, мед, царевица, памук, недопечен нефт, злато, масло за отопление, заклани прасета, жив наедрял рогат добитък, природен газ, никел, портокалов сок, бензин, сребро, соеви зърна, захар и пшеница. Тези борсови артикули са сортирани в четири групи с друго тегло в показателя: сила с 39% дял, селскостопански артикули - 41% дял, скъпоценни метали - 7%, и базови/индустриални метали - 13 %.

Базовият борсов показател завърши комерсиалната си сесия на 9 февруари с оптималните за тази година 195.76 пункта, а по време на търговията си на 11 февруари "се докосна " до 196.35 точки, преди да "затвори " на 195.15 точки.

Цените на царевицата и на соевите зърна скочиха откакто Китай "се нахвърли " върху американската годишна продукция. Медта се изкачи до върхови за последните осем години котировки, повлияна от оптимизма за необятно икономическо възобновяване. Суровият нефт реализира впечатляващ напредък в хода на съкращаване на нефтените ресурси, затлачили пазара по време на най-стриктните и повсеместни в международен проект пандемични карантини.

В обедната търговия на 12 февруари фючърсните договори на нефт вид "Брент " с доставка през април се котираха за 60.70 $ за барел, а американският лек недопечен нефт WTI с доставка през март - за 57.70 $ за барел. Те завършиха седмицата много по-силно и безапелационно - 62.43 $ за барел за вид "Брент " и 59.47 $ за барел за WTI.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР