Цените на ретро колите отново леко се покачиха през 2022

...
Цените на ретро колите отново леко се покачиха през 2022
Коментари Харесай

Цените на ретро колите леко се повишават

Цените на ретро колите още веднъж леко се повишиха през 2022 година Германският типичен авто показател (DOX), който Германската асоциация на автомобилната промишленост (VDA) разгласява всяка година, доближи резултат от 2902. Това подхожда на нарастване от 4,8 % спрямо миналата година, само че остава под равнището на инфлацията.

DOX служи за мярка на наклонността за развиването на цената на класическите коли в Германия. Стойностите на транспортното средство се дефинират от експерт по типичен разбори. За задачата са определени и претеглени 88 представителни автомобила според от регистрационните им номера. Не са включени транспортни средства, които се търгуват изключително скъпо заради тяхната необичайност или история.

DOX се пресмята от 1999 година Започвайки от базова стойност от 1000 пункта, от този момент в Германия е записано нарастване на цената от 190 %. Неблагоприятните рамкови условия от корона пандемията, съветската нападателна война и растящите разноски за сила съвсем нямаха резултат от 1 януари 2023 година DOX е непокорен, т.е. усили ценовото равнище в сегмента на използваните коли, само че също по този начин усили цената на някои ежедневни модели в сегмента на класическите коли.

Някои модели са се развили доста по-силно от пазара като цяло, само че необятната среда на изследваните транспортни средства демонстрира единствено незначителни промени в цената. Не би трябвало да се не помни и въздействието на съмненията в броя на търгуваните коли от даден модел през обсъждания интервал.

Има осем транспортни средства от немски производители в топ 10 за нарастване на цената през обсъждания интервал от 2018 година до 2022 година в това число. Най-много е повишена цената на Ford Capri I (плюс 100 процента). VW Beetle изпадна от топ 10 както с кабриолета, по този начин и с създавания преди този момент общоприет модел.

Вместо бръмбара в десетката е от VW серия K70 и Passat. И двата модела означиха мощен растеж (с 92,7 процента) през четиригодишния интервал, само че на ниско равнище. Pontiac Firebird (плюс 63,6 процента) и Toyota Celica (плюс 39,3 процента) са показани в топ 10 като задгранични модели.

Много транспортни средства в средата на ценовото развиване са претърпели смяна в едноцифрен процентен диапазон, който подхожда на междинния. В другия завършек на скалата (последните 10) са Chevrolet Camaro, Cadillac Eldorado и Ford Thunderbird, чиято стойност не се развива през обсъждания интервал.

Ежедневните транспортни средства като Mercedes от серията W 108/109 демонстрират дребна ерозия на цените (минус 1,3 процента). За разлика от тях любимците на феновете на типичен коли като Jaguar E-Type (минус седем процента) и Mercedes Benz 190 SL (минус 13 процента), които обаче са на високо ценово равнище от известно време, изгубиха повече в стойност. Серията BMW CS също означи спад през обсъждания интервал (минус 14,1%).
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР