Цените на пшеницата се повишиха рязко на световните пазари, след

...
Цените на пшеницата се повишиха рязко на световните пазари, след
Коментари Харесай

Пшеницата поскъпна след изтеглянето на Русия от зърнената сделката с Украйна

Цените на пшеницата се покачиха внезапно на международните пазари , откакто Русия съобщи, че ще третира корабите, насочващи се към украинските пристанища, като евентуални военни цели . Тази седмица Москва се отдръпна от договорката, която подсигурява безвредно прекосяване на зърнени колета през Черно море, напомня „ BBC “.

Говорител на Белия дом твърди, че Русия възнамерява да упрекна Украйна за офанзивите против цивилни кораби.

Руският президент Владимир Путин съобщи, че ще се върне неотложно към съглашението за зърното, в случай че настояванията му бъдат изпълнени . Те включват наново свързване на съветската земеделска банка към световна платежна система.

Руски въздушен удар против украинския пристанищен град Николаев умъртви незнаен брой хора нощес, разяснява локален чиновник. Съобщава се за други въздушни удари по пристанището на Одеса.

На друго място удар с дрон в следения от Русия Крим умъртви тийнейджърка , съобщи подкрепян от Русия чиновник.

След предходни въздушни удари към Одеса тази седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски упрекна Русия , че съзнателно се е насочила към инфраструктурата за експорт на зърно и е изложила на риск уязвимите страни.

От Киев приканиха други страни в Черноморския район да се намесят , с цел да обезпечат безвредното прекосяване на товарни кораби.

„ От 00:00 ч. московско време на 20 юли 2023 година /21:00 ч. GMT сряда/ всички кораби, плаващи по Черно море към украинските пристанища, ще се смятат за евентуални превозвачи на военни товари “ , сподели съветското Министерство на защитата .

„ Държавите на знамето на такива кораби ще се смятат за участващи в украинския спор на страната на режима в Киев “, се прибавя в известието.

Цените на пшеницата на европейската фондова борса се покачиха с 8,2% в сряда по отношение на предходния ден до 253,75 евро (219,78 паунда) за звук, до момента в който цените на царевицата се подвигнаха с 5,4% . Фючърсите на американската пшеница скочиха с 8,5% в сряда – най-високото на ден повишаване директно след нахлуването на Русия в Украйна.

Украинският министър на земеделието Микола Солски сподели, че при офанзивите са били унищожени 60 000 тона зърно и са били развалени обилни елементи от инфраструктурата за експорт на зърно.

Русия стартира да нападна пристанищата на Украйна в ранните часове на вторник, броени часове след отдръпването си от договорката за зърно.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР