Цените на природния газ в Европа се повишават възстановявайки час

...
Цените на природния газ в Европа се повишават възстановявайки час
Коментари Харесай

Предпазлив отскок на цената на газа в Европа след започналото на континента застудяване

Цените на природния газ в Европа се покачват възстановявайки час от спад през предходната седмица, защото температурите се чака да станат по-ниски в някои елементи от континента след интервал на извънредно топла есен, осведоми БНР.
Декемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF нарастнаха при започване на днешната търговия за малко към с близо 5% към 103,50 евро за мегаватчас, откакто в границите на миналата седмица синьото гориво поевтиня с 15 на 100 към равнища под 97 евро/MWh. Към 10.30 часа българско време обаче търговията се успокои към 101 евро за мегаватчас или повишаване в границите на деня с към 3%.
Според прогнозата компанията за компания за галактически технологии -  Maxar Technologies би трябвало да захладнее в някои елементи на Европа до идващия уикенд и при започване на идната седмица. Това може да принуди хората да стартират да употребяват отоплителни уреди, откакто това не беше реалност през последните седмици с помощта на извънредно високите за сезона температури.
Освен това има спирания на газовите доставки от Норвегия - главен снабдител на синьо гориво за Европа - като в понеделник още две залежи имат проблеми с добива от на природен газ, съгласно мрежовия оператор Gassco, представен от организация Блумбърг.
Въпреки днешното покачване газовите цени остават под напън, защото мекото есенно време през последните няколко седмици забави увеличението на търсенето на отопление в Европа. Също по този начин има по-голяма възможност от доста по-високи от естествените за зимата температура на остарелия континент, съгласно службата за изменение на климата " Коперник " на Европейския съюз.
Заедно с изобилните доставки на полутечен природен газ (LNG), пониженото ползване от индустрията и запълнените газови складове в Европейски Съюз - всичко това поражда очаквания, че Европа може да избегне дефицит на синьо гориво тази зима, макар внезапно намалелия експорт на съветски газ.
" Перспективите за зимата 2022/23 година бяха подкрепени от доста мек октомври, като търсенето беше с над 20% по-малко от естественото за интервала. Въпреки че има известна неустановеност по отношение на наличността на LNG доставки през идната година, това е позитивен знак ", показва анализатори на банката Deutsche Bank.
Различни експерти обаче не престават да предизвестяват, че газовата рецесията надалеч не е завършила, защото световните доставки на синьо гориво остават лимитирани и идната зима може да бъде даже по-предизвикателна. Това държи пазара раздразнителен по отношение на тънкия баланс сред търсене и предложение и опасенията за бъдеща волатилност даже през идващите зимни месеци при положение на спиране на доставките или на студена вълна в Европа.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР