Цените на почивките през лятото ще бъдат по-високи, но очакванията

...
Цените на почивките през лятото ще бъдат по-високи, но очакванията
Коментари Харесай

Очаквания за летния сезон: силен, но кадри няма

Цените на почивките през лятото ще бъдат по-високи, само че упованията са за мощен летен сезон. В неговото начало още излиза наяве, че има дефицит на фрагменти. “Всички сме очевидци, че напоследък качествената работна ръка я няма. Свидетели сме на тези отворени граници и споделеност, която имаме с страните, не е никакво табу да се вземат фрагменти от Европа и други страни. Не би трябвало да гледаме неприятно на вземането на фрагменти от трети страни. Това е процедура, която много години съществува и то освен в туризма ”, разяснява обстановката ръководителят на Варненската асоциация на ресторантьори и хотелиери Павлин Косев. По негови думи всяка година има дефицит на работна ръка в областта на кухнята, както и на камериерки и сервитьори, написа Кмета.бг.

Косев изясни обаче, че се следи и друга забавна наклонност – дефицит на мениджърски фрагменти. “Забелязвам напоследък, че има страховит дефицит от мениджърски фрагменти, от управнически фрагменти, което е необичайно, само че е реалност. Няма задоволително работна ръка по отношение на потребностите на бизнеса. Не доближават като количество, належащо е да се вземат от трети страни – Турция, Украйна, Шри Ланка ”, сподели още Косев. Той показа, че езиковата преграда може да съставлява проблем, по тази причина би трябвало да се внимава къде се поставят чиновници от чужбина, с цел да не пречат на бизнеса.

Според Косев чужденците излизат малко по-скъпо като работна ръка от българите. “Индивидуално е, зависи каква е позицията, какъв брой е способен и на какво равнище като експерт е самият кадър, тъй като и българи и чужденци на професионално равнище костват скъпо. Понякога плащаме на по-висока цена, тъй като няма като количество ”, добави той, представен от Bulgaria ON AIR.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР