Цените на петрола започнаха да спадат през изминалата седмица и

...
Цените на петрола започнаха да спадат през изминалата седмица и
Коментари Харесай

Либийският петрол може сериозно да промени световните цени


Цените на петрола започнаха да спадат през миналата седмица и повода за това е много изненадваща. От източник на неустойчивост Либия може да се трансформира в скъп сътрудник за Европа, тъй като разполага и с природен газ.

Съединени американски щати преговаряха със Саудитска Арабия, с цел да стартира кралството да създава повече нефт, само че саудитците към момента не са създали основна стъпка в тази посока. Вместо това добивът от Либия оказва помощ за спад в, който сега се продава за към 100 $ на барел.

Някои специалисти настояват, че петролът от Либия може да се окаже освен основен за разрешаване на рецесията на интернационалните пазари на нефт, само че и метод за по-трайното стабилизиране на политическата обстановка в самата страна.

Допълнителен нефт без ограничавания

Експертът по проблемите на Либия от Вашингтонския университет Бен Фишман твърди, че Съединени американски щати би трябвало да се постараят повече, когато става въпрос за стабилизиране на либийската политика и за износа на повече либийски нефт на интернационалните пазари.
 Печалбите на огромните петролни концерни през второто тримесечие на 2022 в проценти
Печалбите на огромните петролни концерни през второто тримесечие на 2022 в проценти

Стабилизирането на производството на нефт в Либия, което към този момент не е лимитирано от индустриалните тавани на ОПЕК, може да добави на международния пазар още половин до един милион барела нефт на ден.

Либийците обаче се сблъскват с политическа неустойчивост, революция и насилствени спорове, откогато през 2011 година бе свален от власт. Либийският нефт въпреки всичко в никакъв случай не е спирал да тече. Това е по този начин, тъй като страната е извънредно подвластна от приходите от тази суровина. Свързаните с петрола артикули съставляват към 94% от износа и към 60% от националните доходи.

Вътрешни проблеми

През последните няколко години приходите от нефт варираха доста – най-много заради военните блокади на локалните петролни уреди и терминали за експорт, проведени от племенни групировки. Всичко това стана на фона на разногласията кой да оглави значимата Национална петролна корпорация на страната (NOC) - единствената организация, която има право да изнася нефт в чужбина.

Последната обсада завърши в средата на юли, когато държавното управление в Западна Либия се съгласи да назначи Фархат Бенгдара за нов началник на NOC. Бенгдара е считан за съдружник на военачалник Халифа Хафтар, авторитетен водач на милициите в Източна Либия. Племенните групировки, които блокираха оборудванията за рандеман на нефт, също са съдружници на Хафтар и назначението на Бенгдара се разглеждаше като сигнал, че западнолибийското държавно управление ще успее да възвърне по този начин значимите петролни потоци.
Редакцията предлага
Министерството на петрола на Либия разгласи по-рано, че през идващите пет години страната ще се стреми да добива 2 до 2,5 милиона барела на ден. Добавянето на такова количество нефт на пазара би довело до забележителна смяна в международните цени.

Трябва да се има поради и либийският газ. Благодарение на географската си непосредственост до Европа Либия има капацитет да се трансформира в сериозен снабдител за Стария континент. Понастоящем по-голямата част от либийския газ се използва от Италия, а през април италианският дипломат в Либия съобщи, че при задоволително вложения е допустимо износът на газ от Либия да се усили с 30%.

От източник на неустойчивост до скъп сътрудник

Тарек Мегериси, специалист по проблемите на Либия от Европейския съвет за външна политика, счита, че в случай че европейците оказват помощ на Либия, " те могат да отслабят съветските позиции, да стабилизират основен енергиен маршрут сред Северна Африка и Европа и да трансфорат Либия от източник на неустойчивост в скъп сътрудник ".

Русия е единствено една от страните, които се пробват да оказват въздействие в Либия. Другите са, ОАЕ и Египет, като всички те се преглеждат като все по-приятелски настроени към Русия. ОАЕ са упреквани, че са главен мотор на промяната на управлението на NOC, а съветски наемници от известната формация " Вагнер " поддържат военачалник Хафтар и са ситуирани наоколо до петролните уреди в Източна Либия.

Няма елементарен отговор

" Диалогът за разпределение на ресурсите е предпоставката за дълготрайна непоклатимост. Блокадите на петролните източници в Либия се употребяват като инструмент за икономическа война. Всеки, който е угрижен за дълготрайната непоклатимост на Либия и дълготрайната непоклатимост на нейния газов и петролен бранш, не би трябвало да разрешава сходно нещо ", споделя Емадеддин Бади от Атлантическия съвет.

Това може да бъде и значима първа стъпка към същинско разрешаване на политическите проблеми в самата Либия, които за следващ път се задълбочиха след анулацията на изборите през декември предходната година. Напоследък още веднъж се стигна до митинги, подбудени от повишението на цените и политическата невъзможност.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Търси се сурогат на съветския газ
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР