Цените на петрола се повишиха във вторник на фона на

...
Цените на петрола се повишиха във вторник на фона на
Коментари Харесай

Петролът поскъпва в очакване на голямото решение на ОПЕК+

Цените на петрола се покачиха във вторник на фона на упованията, че Организацията на страните експортьори на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници – ОПЕК+ може да се съгласи на огромно стесняване на добива. Картелът има съвещание в сряда. Очакването за стесняване на производството на петрол с към 1 млн. барела на ден компенсира опасенията за международна криза, които обичайно тласкат надолу цената на петрола.

Към 09:45 ч. българско време цената на европейския вид Брент е нагоре с 0.59% до 89.38 $ за барел, откакто скочи с над 4% в предходната сесия. Американският лек недопечен нефт (WTI) е нагоре с 0.5% до 84.05 $ за барел. Бенчмаркът завоюва повече от 5% в предходната сесия, което бележи най-голямото му на ден нарастване от месец май.

И в понеделник „ черното злато “ нарастна поради опасенията за лимитирано предложение. Инвеститорите чакат, че ОПЕК+ ще понижи добива с повече от 1 млн. барела дневно на първата си персонална среща от 2020 година насам.

Доброволните съкращения от обособени членове може да се прибавят към това, което ще образува най-голямото им редуциране от началото на пандемията, споделиха източници от ОПЕК.

Въпреки всичко, което се случва с войната в Украйна, ОПЕК+ в никакъв случай не е била толкоз мощна и те ще създадат всичко належащо, с цел да се уверят, че цените ще се задържат на това равнище “, сподели Едуард Моя, старши анализатор в OANDA, в записка, представена от Reuters.

ОПЕК+ усили производството тази година след рекордни съкращения, въведени през 2020 година заради унищожаването на търсенето, породено от COVID-19. Но през последните месеци организацията не съумя да извърши плануваните си нараствания на добива, като през август пропусна задачата си с 3.6 млн. барела дневно.

Сега плануваното понижаване на производството е целесъобразно от внезапния спад на цените на петрола от последните върхове, споделиха от Goldman Sachs, добавяйки, че това затвърждава възходящото им очакване за цените.

Притесненията по отношение на световната стопанска система могат да лимитират възхода “, сподели Тина Тенг, анализатор в CMC Markets, защото вложителите също се стремят да приберат облагите си, направени през предходната сесия.

Цените на петрола се намаляват към този момент четири следващи месеца, защото Коронавирус блокадите в най-големия вносител на нефт – Китай – ограничиха търсенето, до момента в който повишението на лихвените проценти и растящият щатски $ оказват напън върху международните финансови пазари.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР