Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в понеделник,

...
Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в понеделник,
Коментари Харесай

Петролът поскъпна на фона на паузата в преговорите за иранската ядрена сделка

Цените на петрола се покачиха в ранната търговия в понеделник, подкрепени от мощното търсене на гориво през летния сезон на пътувания и краткотрайната пауза в договарянията за възкръсване на иранското нуклеарно съглашение, която може да алармира закъснение на възобновяване на доставките от страната членка на ОПЕК, съобщи Ройтерс.

Към 8:30 часа българско време цената на сорта Брент се увеличи с 0,17 $, или 0,23%, до 73,68 $ за барел, до момента в който американският лек недопечен нефт WTI нарастна с 0,24 $, или 0,34%, до 71,88 $ за барел.

И двата бенчмарка нарастнаха през последните четири седмици на фона на оптимизма към темпа на имунизация по света и нарастването на пътуванията.

Същевременно с това договарянията за възкръсване на иранската нуклеарна договорка бяха сложени на пауза, откакто ултраконсерваторът Ебрахим Раиси завоюва президентските избори в страната. Двама дипломати, участващи в договарянията, считат, че тяхното обновяване ще се случи след към 10 дни.

Според анализаторът на CBA Вивек Дхар успеха на Раиси надали ще дерайлира напъните за възкръсване на нуклеарната договорка, поради евентуалните стопански изгоди за Иран, в случай че американските наказания бъдат анулирани.

 Цените на петрола бяха подкрепени и от прогнозите за стеснен растеж на добива в Съединени американски щати.

Според източници на ОПЕК растежа на добива в Съединени американски щати през 2021 година ще остане стеснен макар повишението на цените. Това дава на ОПЕК повече надзор върху пазара преди евентуален мощен растеж на производството на шистов нефт през 2022 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР