Цените на петрола се повишиха в петък, но запазиха траекторията

...
Цените на петрола се повишиха в петък, но запазиха траекторията
Коментари Харесай

Петролът се е насочил към трети седмичен спад на фона на страховете от рецесия

Цените на петрола се покачиха в петък, само че резервираха траекторията си към седмичен спад на фона на страховете от внезапно повишение на лихвените проценти от водещите централни банки, което ще засегне световния напредък и ще удари търсенето на гориво, написа Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент нарастна с 0,34 $, или 0,37%, до 91,18 $ за барел. Цената на американския лек недопечен нефт WTI се увеличи с 0,19 $, или 0,22%, до 85,29 $ за барел. От началото на седмицата двата сорта са поевтинели с към 1,9%.

„ Днешното утринно възобновяване на цените на петрола може да се опише единствено като краткосрочна промяна, защото Фед ще увеличи лихвените проценти със 75 или 100 базисни пункта идната седмица “, разяснява Леон Ли, анализатор в CMC Markets.

„ Въпреки че вероятността за повишение на лихвите със 100 базисни пункта е относително дребна, това би донесло неустановеност в настроенията на пазара. Така че към момента съществува риск цените на петрола да паднат по-ниско идната седмица “, добави той.

И двата петролни примера се насочват към трети следващ седмичен спад на цените, като това се дължи частично на мощния щатски $, който прави петрола по-скъп за купувачите, употребяващи други валути. Индексът на $ се намали в петък, само че се задържа покрай върха от предходната седмица от над 110 пункта.

Инвеститорите се приготвят за повишение на лихвените проценти в Съединени американски щати идната седмица, откакто данните демонстрираха разширение на главната инфлация и на фона на възходящите опасения за световна криза

Пазарът също беше разтресен от вероятността на Международната енергийна организация за съвсем нулев растеж на търсенето на нефт през четвъртото тримесечие заради по-слабите вероятности за търсенето в Китай.

От страна на предлагането, пазарът откри известна поддръжка от намаляващите упования за връщане на иранския недопечен нефт, защото западни представители омаловажаваха вероятностите за възкръсване на нуклеарното съглашение с Техеран.

Анализаторът на Commonwealth Bank Вивек Дар сподели, че поддържа мнението на банката, че петролните пазари ще се стегнат до края на годината и че Брентът ще се върне към 100 $ за барел през четвъртото тримесечие.

Цените на петрола може да намерят спомагателна поддръжка през четвъртото тримесечие, защото членовете на ОПЕК+ евентуално ще обсъдят понижаване на производството на срещата си през октомври, а Европа ще се изправи пред енергийна рецесия на фона на несигурността по отношение на доставките на нефт и газ от Русия, добави Ли от CMC.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР