Цените на петрола се повишиха в първия търговски ден на

...
Цените на петрола се повишиха в първия търговски ден на
Коментари Харесай

Цените на петрола се покачват заради търговския оптимизъм между САЩ и Китай

Цените на петрола се покачиха в първия търговски ден на 2020 година, защото затоплящите се връзки сред Съединените щати и Китай понижиха терзанията за търсенето на суровината, до момента в който възходящото напрежение в Близкия изток подхранва паниките по отношение на предлагането.

Глобалните фючърси на суровия нефт Brent нарастнаха с 21 цента, или с 0,3 на 100, до 66,21 $ за барел. Фючърсите на американския лек недопечен нефт (WTI) също се покачиха с 21 цента, до 61.24 $ за барел.

Петролните пазари бяха затворени в сряда поради Нова година.

И двата индикатора завършиха годината с покачвания, като регистрираха най-големите си годишни облаги от 2016 година насам, поради топене на продължителния търговски спор сред Съединени американски щати и Китай - двете най-големи стопански системи в света - и по-голямото намаляване на производството, дадено от Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници.

"Петролът ще остане подсилен от комерсиалното помирение и усилването на политическите безредици в Ирак ", споделя Стивън Инес, основен анализатор за азиатските пазари в AxiTrader, представен от Ройтерс.

Геополитическите опасности остават в Близкия изток, откакто през уикенда американските военни направиха въздушни удари против подкрепяната от Иран милиционерска група Катиб Хизбула. Протестиращите, ядосани от въздушните удари, щурмуваха американското посолство в Багдад в сряда, само че се отдръпнаха, откакто Съединени американски щати изпратиха спомагателни войски.

През 2020 година се чака Brent да доближи междинна цена от 63,07 $ за барел, което е повече от прогнозата за декември за 62,50 $. Очаква се WTI да доближи 57,70 $ за барел, по отношение на прогнозата от декември за 57,30 $, защото управлението на ОПЕК понижава доставките, а комерсиалната договорка сред Съединени американски щати и Китай покачва упованията на анализаторите за по-добра вероятност за пазара през новата година, сподели изследване на Ройтерс.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи във вторник, че комерсиално съглашение по "Фаза 1 " сред Съединени американски щати и Китай ще бъде подписано на 15 януари в Белия дом.

Януари също по този начин слага началото на по-големи съкращения на продукцията от страна на ОПЕК и нейните сътрудници, в това число Русия. ОПЕК+ се споразумяха да понижат с още 500 000 барела дневно производството си от 1 януари, наред с договрените преди година ограничавания от 1.2 милиона барела, общото предложение на нефт се понижава с 1.7 милиона барела дневно.

Спадът на американските ресурси на недопечен нефт предходната седмица също поддържа цените. Запасите от недопечен нефт в Съединени американски щати са спаднали със 7.8 милиона барела през седмицата, завършила на 27 декември, до момента в който анализаторите чакаха понижение с 3.2 милиона барела, сочат данни на Американския институт за петрола (API).

Официалните данни на Администрацията за енергийна информация (EIA) ще бъдат показани на следващия ден, със забавяне от два дни, поради формалния празник Нова година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР