Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък,

...
Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък,
Коментари Харесай

Цените на петрола се насочват към първи седмичен ръст от повече от месец

Цените на петрола се намалиха в ранната търговия в петък, само че резервират траекторията си към първо седмично покачване от пет седмици насам, подкрепени от лекото намаляване на $ и опцията страните от групата ОПЕК+  да се договорят за понижаване на добива на срещата си на 5 октомври.

Към 8:40 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,60 $, или 0,68%, до 87,89 $ за барел. Цената на американския лек недопечен нефт WTI се намали с 0,17 $, или 0,21% до 81,06 $ за барел.

„ Влошаващата се вероятност за търсенето на недопечен нефт няма да разреши на петрола да се увеличи, до момента в който енергийните търговци не станат уверени, че ОПЕК+ ще понижи добива на срещата на 5 октомври “, разяснява Едуард Моя, старши анализатор в OANDA.

„ Слабостта при цените на суровия нефт е ненапълно лимитирана, защото доларът отслабва към края на тримесечието. “

Както сортът Брент, по този начин и WTI, са на път да нарастнат с към 3% за седмицата - първото им седмично повишаване от август, откакто доближиха деветмесечно дъно по-рано през седмицата.

Цените на петрола бяха подкрепени от спада на $ от 20-годишни върхове, достигнати по-рано през седмицата. По-слабите зелени пари вършат деноминирания в долари нефт по-евтин за купувачи, притежаващи други валути, подобрявайки търсенето на суровината.

За целия септември се чака цената на Брента да записва спад от 8,4%, а тази на WTI – с 9,3%. Това ще бъде четвърти месечен спад за двата петролни примера.

Анализаторите считат, че пазарът наподобява е намерил своето дъно, като предлагането ще се стеснява, защото Европейският съюз ще забрани вноса на съветски нефт по море от 5 декември. Ключовата неопределеност обаче е какъв брой ще спадне търсенето, защото световният напредък се забавя в лицето на агресивното повишение на лихвените проценти от централните банки.

„ Още считам, че цените евентуално ще се покачат оттук насетне заради стягането на съветските наказания и ниските световни ресурси от недопечен нефт, както и намаляването на доставките от SPR (Стратегическия петролен запас на САЩ), “ сподели стоковият анализатор на National Australia Bank Баден Мур.

„ Очаквам, че ОПЕК е в добра позиция да ръководи предлагането, с цел да компенсира рисковете за търсенето “, сподели той.

Водещите членове Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружниците, водени от Русия, носещи общото наименование ОПЕК+, започнаха да разискват понижаване на добива преди срещата си в сряда, съобщи Ройтерс, базирайки се на осведомени източници.

Русия може да предложи редуциране с до 1 милион барела дневно, сподели по-рано тази седмица лице, осведомено с съветската позиция по въпроса.

„ През август производството на ОПЕК+ беше оценено на към 3,37 милиона барела дневно под целевите индустриални равнища. Така че в реалност всяко понижаване на доставките евентуално ще бъде по-малко от всяка цифра, оповестена от групата “, споделят от ING Economics.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР