Цените на петрола се покачват в понеделник сутринта поради очакванията

...
Цените на петрола се покачват в понеделник сутринта поради очакванията
Коментари Харесай

Петролът поскъпва: Очаквания за нарастващо търсене в Китай

Цените на петрола се повишават в понеделник сутринта заради упованията за увеличение на търсенето в Китай, свързани с оповестените от управляващите в страната проекти за стимулиране на стопанската система. Пазарът е подсилен и от решението на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати да стартира попълване на стратегическия петролен запас (SPR), отбелязва Bloomberg.

Към 9:15 часа българско време февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures нарастнаха с $0,24, до $79,28 за барел. В петък цената на тези контракти падна с $2,17 (2,7%) до $79,04 за барел.

Цената на януарските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се увеличи с $0,30, до $74,59 за барел. По време на предходната сесия WTI поевтиня с $1,82 (2,4%) до $74,29 за барел.

Като цяло през миналата седмица Brent нарастна с 3,9%, а WTI - с 4,6%.

Китайските управляващи в края на предходната седмица оповестиха желанието си да се съсредоточат върху стимулирането на икономическия напредък през 2023 година. Ръководството на страната даде обещание да предприеме стъпки, с цел да помогне за увеличение на вътрешното търсене, трансформирайки го в приоритет за идната година, заяви агенция Синхуа.

Освен това Пекин има намерение да поддържа частния бизнес и жилищния пазар.

" Фактът, че Китай афишира стимулирането на вътрешното ползване като стопански приоритет за 2023 година, усъвършенства нашите упования за вероятностите за търсенето на нефт ", сподели Чару Чанана, анализатор в Saxo Capital Markets в Сингапур, пред Bloomberg.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР