Цените на петрола се движат разнопосочно в понеделник, след като

...
Цените на петрола се движат разнопосочно в понеделник, след като
Коментари Харесай

Цените на петрола се движат разнопосочно

Цените на петрола се движат разнопосочно в понеделник, откакто по-рано в сесията доближиха нов триседмичен връх на фона на затварянето и евакуацията на рафинерии и офшорни петролни платформи в Мексиканския залив поради урагана Айда, съобщи Ройтерс.

Цените на бензина в Съединени американски щати се покачиха с повече от 3%, следвайки спиранията на електрозахранването и затварянето на рафинерии по брега на Залива.

Към 8:50 часа българско време сортът Брентпоскъпна с 0,17 $, или 0,23%, до 72,87 $ за барел, откакто предходната седмица нарастна с повече от 11% на фона на предстоящите усложнения, свързани с урагана Айда. Цената на американския лек недопечен нефт WTI се намали с 0,20 долара, или 0,29%, до 68,54 $ за барел, откакто предходната седмица се увеличи с малко над 10%.

По-рано през сесията цените на двата бенчмарка доближиха най-високите си стойности от началото на август насам, надлежно 73,69 $ за барел и 69,64 $ за барел., откакто Айда връхлетя Порт Фуршон в Луизиана, един от водещите центрове на офшорната енергийна промишленост.

„ Все още е рано да се каже какво ще бъде цялостното влияние на урагана Айда “, разяснява Вивек Дар, на добивни и енергийни първични материали в Commonweath Bank of Australia.

" Петролните артикули, като бензин и дизел, евентуално ще станат обект на по-рязко повишаване на цените поради спиранията в работата на рафинериите “, добави той.

В неделя Colonial Pipeline, който е най-големият оператор на тръбопроводи в Съединени американски щати, съобщи, че ще спре краткотрайно доставките на гориво от Хюстън до Грейнсборо, Северна Каролина, поради Айда.

Що се отнася до производството, енергийните компании са прекратили над 95% от добива на недопечен нефт (1,74 милиона барела на ден) в Мексиканския залив до неделя, показват от Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати. Заливът дава отговор за към 17% от доставките на нефт в Съединени американски щати.

Нефтените и газовите компании са евакуирали към 300 офшорни уреди и са преместили повече от 10 сондажни плавателни съда на безвредно разстояние от урагана.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР