Цените на ключови метали за няколко индустрии като стомана, мед

...
Цените на ключови метали за няколко индустрии като стомана, мед
Коментари Харесай

Ключови метали за няколко индустрии започнаха да поевтиняват, какво означава това за икономиката

Цените на основни метали за няколко промишлености като стомана, мед или алуминий са в низходяща наклонност. Наскоро цените на медта и стоманата означиха забележителен спад, достигайки най-ниското си равнище от февруари 2021 година През второто тримесечие на 2022 година се следи 20% спад в цените на медта спрямо първото тримесечие на 2022 година

Какво е въздействието на спада на цените на главните метали върху разнообразни браншове и какво значи това в средносрочен до дълготраен проект за международната стопанска система, изясняват специалистите на Кофас.

Натискът върху цените на металите евентуално ще продължи, споделят специалистите на Кофас. Това се дължи на обстоятелството, че металообработващата индустрия е мощно енергоемка, затова инфлационният напън върху енергийните инвестиции, като петрол и газ, я заплашват директно. Според оценката на специалистите, резултатите от по-плавните интервенции по веригата на цената и слабите вероятности за напредък на световния Брутният вътрешен продукт, оказват напън за намаление на цените на металите. Те считат, че в кратковременен проект, високите цени на силата и ниското световно търсене на промишлени артикули евентуално ще продължат да водят до по-ниско произвеждане на метали.
 Най-големият производител на мед в Европа: Ядрената сила би трябвало да бъде избрана като
Най-големият производител на мед в Европа: Ядрената сила би трябвало да бъде избрана като " зелена "

Някои европейски производители на стомана и желязо не могат да се оправят с високите сметки за ток

Експертите на Кофас предвиждат, че актуалната смяна на пазара на метали отразява идната мрачна световна икономическа вероятност, която към този момент е забележима в доста браншове. Основните " потребителски браншове " на металите, които също са проциклични, като строителството и автомобилостроенето, осезаемо минават през компликации и са оценени от специалистите като " висок риск " във всички райони съгласно оценката на бранша на Кофас. Производителите на коли понижават размерите си (засегнати от инфлацията на вложените запаси и по-ниската динамичност на търсенето като цяло), а строителството е изключително мощно наранено от покачванията на лихвените проценти, провеждани от централните банки на огромните стопански системи като Федералния запас на Съединени американски щати или Европейската централна банка.

В дълготраен проект развиването както на екологичните, по този начин и на обществените правила също би трябвало да продължи да подхранва структурните промени в бранша на металите.

" Съществуват разнообразни провокации, свързани с металургичния бранш. От една страна, световният рандеман на метали съдържа мощно замърсяващи околната среда процеси. В тази връзка Китай възнамерява да понижи производството си на стомана, с цел да съблюдава уговорките си към климата ", споделя Симон Лакум, секторен икономист в Кофас.
 Лондонската борса за метали няма да спре търговията на
Лондонската борса за метали няма да спре търговията на " Норникел ", макар глобите на главния притежател

Подобна възбрана би дестабилизирала търговията на никел на LME

В средносрочен проект, в шестмесечна вероятност, слабата прогноза на специалистите за икономическия напредък на Китай се чака да продължи да оказва въздействие върху интензивността и цените на бранша на металите в бъдеще, което допуска продължаваща низходяща наклонност. Кофас чака прогноза за напредък на Брутният вътрешен продукт под 4% през 2022 година в Китай (8,1% през 2021 г.).

Според специалистите на Кофас, по-дългите локдауни в Китай се отразяват на индустриалния потенциал на страната. Китай е първият в света производител на стомана, само че няколко къси разтърсвания през 2021 година демонстрираха какъв брой несигурно е икономическото положение на страната във връзка с строителния бранш и затова във връзка с търсенето на стомана. Производството на стомана в Китай съставлява над 50% от общото произвеждане на световно равнище. Всъщност, Китай също е главен консуматор на метали посредством строителството и индустрията. Забавянето на строителната интензивност в страната, дружно с влошаващия се бизнес климат в подсектора на недвижимите парцели, изключително във връзка с доверието, оказват мощно въздействие върху международното търсене на китайски метали, като медта.
 Турция откри второто по величина находище за редки метали в света
Турция откри второто по величина находище за редки метали в света

Запасите се пресмятат на най-малко 694 милиона тона

" Екологичните правила оказват въздействие върху потребителските браншове като автомобилостроенето и водят до смяна в модела на бранша на металите. Металите са и в основата на плановете за енергиен преход (слънчеви панели за електрически транспортни средства, вятърни турбини и др.). А стоките, създадени от метал, дружно с тези на основата на дърво, да вземем за пример, се смятат за по-устойчиви от потребителите и опция на пластмасите (мебели, съоръжение, опаковки и др.), което може да докара до по-голямо търсене. Остава да забележим по какъв начин горепосочените противоположни трендове ще повлияят на бранша и цените в бъдеще ", добавя Симон Лакум.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР