Цените на жилищата в на един от най-големите имотни пазари

...
Цените на жилищата в на един от най-големите имотни пазари
Коментари Харесай

Цените на жилищата на един от най-големите имотни пазари в света се сринаха, както никога досега

Цените на жилищата в на един от най-големите имотни пазари в света Канада през 2022 година се сринаха, както в никакъв случай до момента в историята. Това се дължи на възходящите лихвени проценти, които постановиха пазарна промяна, написа Bloomberg.

Цената на жилищата в страната падна с 1,6% през декември до 730 600 канадски $ (505 400 евро) с което общият спад от пика през февруари доближи 13,2%, съгласно Канадската асоциация за недвижими.

Миналата година беше белязана от най-големия спад на цените за календарна година от началото на водене на статистиката ( 7,5%).
 Канада забрани на чужденците покупки на жилища
Страната с един от най-недостъпните жилищни пазари в света забрани на чужденците покупки на жилища

От началото на тази година

Опасността стопанската система да навлезе в криза и предизвестието на Централната банка на Канада за повече покачвания на лихвите, може да изправи жилищният пазар пред нескончаем напън през идващите месеци.

Много купувачи са сключили покупко-продажби за заем с плаваща рента за покупки по време на взрива на недвижимите парцели в Канада от епохата на пандемията. Загубата на работа, поради икономическо закъснение също би затруднила хората да се оправят с заплащанията по заеми. Според икономисти, интервюирани от Bloomberg Канада ще навлезе в криза през първата половина на тази година.

Спадът на цените на жилищата до момента, значително се дължеше на отдръпването измежду купувачите, които понижиха, поради по-високите лихвени проценти.

Броят на продажбите през декември, съпоставяне с предходния месец се е повишил с 1,3%, до момента в който новите разгласи са намалели с 6,4%, защото повече бъдещи продавачи са избрали да изчакат.
 Пазарът на жилища в Германия е изправен пред сериозен спад в цените
Пазарът на жилища в стопанска система №1 в Европейски Съюз е изправен пред сериозен спад в цените- до 25%

Имотният пазар там към този момент стартира да се охлажда

Засега спадът в цените не наподобява задоволителен, с цел да притегли повече купувачи. От рекордно ниските 0,25% предишния март Канадската централна банка увеличи референтната си рента до 4,25%, което значи, че евентуалните купувачи, които търсят 5-годишна ипотека, ще се изправят против лихви от 6,5%.

Въпреки спада през миналата година, цените по време пандемията се покачиха толкоз бързо, че националният бенчмарк през декември остана с 33% по-висок, в сравнение с беше преди три години.
 Потъващият пазар на жилища в Швеция е предизвестие за света
Потъващият пазар на жилища в тази скандинавска страна е предизвестие за света

Пазарите на жилища по целия свят се охлаждат, само че цените не падат на всички места

Доклад на Royal Bank of Canada сподели, че за типичния покупател с ипотека, достъпността на жилищата се е влошила до най-сериозното си равнище, тъй като лихвите по ипотечните заеми са се повишили, а цените са към момента високи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР