“Цените на Булгаргаз следват тези на холандската борса, там видяхме

...
“Цените на Булгаргаз следват тези на холандската борса, там видяхме
Коментари Харесай

К. Стайков: Високите цени не са непременно лоши, те са стимул за иновации и нови решения | Бизнес, 31.01.2023

“Цените на Булгаргаз следват тези на холандската борса, там видяхме внезапно намаляване на цените спрямо декември месец, което удължи серията на намаляване от предходните няколко месеца. Зимата беше извънредно топла и това тушира напрежението на газовите пазари “,заяви Калоян Стайков, основен икономист на Института за енергиен мениджмънт. 

Според Стайков, отварянето на китайската стопанска система не значи безусловно по-високо търсене на газ, защото поради високите цени на синьото гориво през предходната година, Поднебесната се е ориентирала в посока на въглищата и централи на твърдо гориво. 

“Не знаем какво може да се чака през идващите месеци и години, тъй като има прекалено много незнайни. От друга страна, Европейският съюз се оправи сносно с новите инфраструктурни планове, които разрешават различни доставки на газ. ” 

За икономиста, европейските страни като че ли не помнят своите задължения за понижаване на потреблението на газ и на електрическа сила. Според Калоян Стайков в последните години следим смяна в корелацията на потреблението на сила с икономическия напредък.

“В някои обстановки може да се стигне до стесняване на растежа поради понижено ползване на сила. През последните години обаче, следим разделяне на тези два тренда, тъй като фирмите влагат в енергийна успеваемост. Има несметно финансиране и редица държавни стратегии в тази тенденция. Когато цените порастват, сходни вложения стават извънредно печеливши. “

Според госта, виките цени на силата не са безусловно неприятни, тъй като когато цените трайно се повишават, това кара бизнесът да търси нововъведения и нови решения за справяне с бремето. 

Имахме ли шанс с топлото време тази зима и какви проблеми с договорите за синьо гориво среща родния бизнес? Вижте повече във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР