“Романтичните измами не са нищо ново, дори за нашите ширини.

...
“Романтичните измами не са нищо ново, дори за нашите ширини.
Коментари Харесай

Киберексперт: Трябва да се покрият милион възможности за пробив. А на атакуващите им трябва една


“Романтичните измами не са нищо ново, даже за нашите ширини. Това е една наклонност, която става все по-напориста и от ден на ден жертви биват подлъгани от тези измами. ” Така специалистът по киберсигурност и създател на CyberOne Кирил Григоров разяснява последната вълна от подправени профили представящи се за български звезди. Целта на хората зад подправените профили е да извлекат парични средства, обещавайки на излъганите персонална среща или различен допир със съответната родна звезда.

Освен изкуствен интелект и автоматизирани средства за езиков превод, измамниците следят профилът на жертвата в опит да открият дали тя е необвързана и дали би се поддала по-лесно на операция. 

“Много постоянно хората зад тези подправени профили оперират отвън България, само че има случаи и на чужденци станали жертва на родни “романтични измами ”. Неотдавна състоятелен пенсиониран боен в Съединени американски щати се оказа с блокирани средства по сметките след онлайн запознанство с българка. Има и фрапиращи случаи, когато жертвата с изключение на загубата на съществени парични средства изпада и в меланхолия и протяга ръка на живота си ”, споделя Григоров. 

За специалистът по киберсигурност, последния хакерски пробив на обвързвана с русия група Midnight Blizzard не може да бъде категоризиран като огромна или дребна победа за хакерите.

“Истината е, че сходен вид дейности са асиметрични. Защитаващата страна би трябвало да покрие милиони благоприятни условия за пробив, докаро на атакуващата страна и би трябвало единствено една. ”

Как създателят на CyberOne разяснява новият център за киберотбрана у нас и има ли неуважение от обичайните видове войски към военните опериращи в света на нулите и единиците? Вижте повече във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР