„Цената от 5 лв. за литър олио не е спекула.

...
„Цената от 5 лв. за литър олио не е спекула.
Коментари Харесай

Сдружение „Храни и напитки – България“: Цена от 5 лв. за литър олио не е спекула


„ Цената от 5 лева за литър олио не е далавера. Госпожа Нинова разбрах, че се е срещнала с асоциацията на сътрудниците от маслопроизводителите и се е убедила сама, че индустриалната цена не е 2 лева, както някой очевидно я беше заблудил, а защото слънчогледът, царевицата и другите култури са борсови артикули, сега, в който има международен дефицит, те скочиха с повече от 40% тяхната себестойност на пазара “, сподели шефът на Сдружение „ Храни и питиета – България “ Яна Иванова в „ Тази събота “.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Не прави чест на нашите политици да трансферират цялата отговорност върху производителите. Нашата промишленост постави големи старания и ние сме една от дребното страни, които и при предходната рецесия нямаха празни лавици ", сподели Иванова.

По думите ѝ цената от 1,99 евро за литър олио, които заплащат потребителите в Германия е за „ най-ниския клас “, а предлаганото в България олио, поради че страната ни е производител, а не вносител като Федералната република, е по-качествено и има по-скъп клас.

Яна Иванова е безапелационна, че повода за по-ниските цени в Германия е по-ниското Данък добавена стойност върху храните. Според нея в случай че такава диференцирана ставка за храни се вкара и в България, това ще изсветли тези 30% от сектора, които са в сивия бранш, тъй като ще им е по-изгодно да заплащат налози, в сравнение с да ги укриват.

Вижте целия диалог във видеото .

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР