Цената на златото във вторник сутрин спадна до 1730 долара

...
Цената на златото във вторник сутрин спадна до 1730 долара
Коментари Харесай

Цената на златото слезе до $1730 долара за тройунция

Цената на златото във вторник заран спадна до 1730 $ за тройунция, достигайки най-малко за годината. Поскъпването на $ по отношение на главните международни валути натиска надолу котировките на благородния метал.

Данните от днешната търговия към 10 часа българско време цена на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex от 1730 $ за тройунция. По-рано в хода на търговията знакът доближи минимално равнище от $1721,65, което е най-ниската стойност от август 2021 година

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1730,58 $ за тройунция, осведоми Reuters.

Цената на септемврийските фючърси за среброто в това време се намали с 0,93% до 18,955 $ за унция.

Доларовият показател (обменният курс по отношение на кошница от валути на шест страни - търговски сътрудници на САЩ) през днешния ден сутринта набъбна с 0,38%, до 108,43 пункта, като знакът се търгува над психическата граница от 108 пункта за първи път от октомври 2002 година

Укрепването на американската валута прави златото по-малко налично за закупуване от търговци и вложители, опериращи с друга валута.

Пазарите не престават да чакат значими данни от Съединени американски щати. В сряда ще бъде оповестена статистиката за инфлацията в страната през юни. Експерти считат, че годишната инфлация е била 8,8% след 8,6% месец по-рано, което може да е нов връх от декември 1981 година Високата инфлация може да послужи като сигнал за Федералния запас на Съединени американски щати за нуждата от ново стягане на паричната политика.

Според CME Group съвсем 91% от анализаторите считат, че след резултатите от юлската среща базовата лихвена ставка ще бъде увеличена със 75 базисни пункта - до 2,25-2,5%. В същото време повече от 9% от специалистите започнаха да плануват нарастване на лихвения % към този момент със 100 базисни пункта - до 2,5-2,75%. Повишаването на лихвите обичайно поддържа $, който е сензитивен към цената на златото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР