Цената на златото леко поскъпва във вторник, като цената доближава

...
Цената на златото леко поскъпва във вторник, като цената доближава
Коментари Харесай

Златото поскъпна до $1790 за тройунция

Цената на златото леко нараства във вторник, като цената приближава 1790 $ за тройунция, сочат данните от търговията.

Днес сутринта декемврийските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex нарастнаха с $2,1, или с 0,12%, до $1789,8 за тройунция.

На спот пазара благородният метал се търгува по 1777,82 $ за тройунция, осведоми Тrading Еconomics.

Цената на септемврийските фючърси за среброто в това време се намалиха с 0,8% до 20,2 $ за унция.

Инвеститорите не престават да наблюдават обстановката на международната сцена, защото златото обичайно работи като по-надежден актив. Търсенето на злато се усилва заради евентуалното посещаване в Тайван на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси макар митингите от Пекин. Това ще е първото посещаване на америакнски представител с такава позиция от 1997 година насам.

Доларът също въздейства върху котировките на златото. Американските пари в този момент отслабват по отношение на другите съществени международни валути и показателят на $ (обменният курс по отношение на кошница от валути на шест страни - търговски сътрудници на САЩ) през днешния ден пада с повече от 0,2%.

Отслабването на $ е позитивно за котировките на златото и те може да доближат кръглата сума от 1800 за унция в близко бъдеще. Това държание на щатската валута се изяснява с обстоятелството, че вложителите и спекулантите чакат по-умерени темпове на паричното стягане в Съединени американски щати. Според CME Group 82% от анализаторите предвиждат нарастване от 50 базисни пункта на сконтовия % на Федералния запас през септември до 2,75-3%, а единствено 18% от анализаторите обмислят нарастване от 75 базисни пункта още веднъж - както регулаторът направи два пъти през лятото.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР