Цената на тока за бизнеса лети в небесата. Индустрията сигнализира,

...
Цената на тока за бизнеса лети в небесата. Индустрията сигнализира,
Коментари Харесай

Рекорден скок на тока за бизнеса с 300%: Докога ще издържи индустрията?

Цената на тока за бизнеса лети в небесата. Индустрията алармира, че е пред колапс, а компаниите - на ръба. Към 20 септември цената на тока в България за бизнеса е 150 евро за мегаватчас. Увеличението стига към 300% и цената на тока продължава да пораства.
Снимка: bTV
Павлин Найденов е притежател на дребен промишлен парк в София, хазяин на разнообразни бизнеси.

„ Най-голямата създава огради, има компания, която създава хранителни добавки, както и немска компания, един от най-големите в света за хранителни ингредиенти. Има компания, която се занимава с електрически бариери, електроника “, описа той.

Според Найденов за площите, които ръководи, са положени всички вероятни ограничения за енергийна успеваемост.
Снимка: bTV
„ Обаче все пак сметките ни са стремглави. От четири години компанията ни е на борсата. Стигаме до миг, в който 2018 година, 2019 година и 2020 година междинната ни борсова цена е към 100 лв.. Сега внезапно тези два месеца юли и август борсовите цени стигнаха 240-250 лв. “, добави той.

Още на идващия ден след изявлението ни с бизнесмена цената на тока на борсата мина 300 лв..
Снимка: bTV
„ Навремето, когато имаше пикови цени 200 лв., правихме митинги. когато плащахме по 80 и няколко лева междинна цена. в този момент отиваме на 250 лева към този момент не е за митинги, би трябвало да вършим гражданска война, тъй като не може, не се оцелява “, съобщи Найденов.

Според министъра на енергетиката Андрей Живков цените на индустриалния ток летят в небесата от фактори, които не зависят от нашата страна, а от политиката на Европа.
Снимка: bTV
„ Забелязваме тази наклонност, която е европейска и го следим с терзание. Причините са цялостен комплект, като стартираме от цените на въглеродните излъчвания, които последните няколко месеца скочиха доста осезаемо. Към момента са на равнища от 60-63 евро, това без подозрение оказва въздействие на електрическата енергия. “, изясни той.

Според Живков друга причина е високите цени на природния газ, който също бележи рекордни равнища.

„ Когато един сътрудник му се обадиш и му кажеш, че се постанова да му вдигнеш с 20% цената нагоре, той ни не помни. Турция е на две крачки от нас и продава по-евтино, на същото качество “, сподели Найденов.
Снимка: bTV
Живков съобщи, че прогнозите не са оптимистични.

„ Като се облягаме на цените на фючърсите на унгарската борса „ Хупекс “, ценовите равнища за последните три месеца на тази година и за идната са много съществени, само че аз се надявам в най-скоро да завършваме ограниченията, които обсъждаме с бизнеса, с цел да може да тушираме резултата от тези равнища “, разясни той.

Министърът на енергетиката съобщи пред bTV, че през актуалната седмица ще има срещи с бизнеса, на които да се вземе решение за подкрепяне на предприятията поради скъпия ток. Надежди за поевтиняване в идващите месеци няма. Според бизнесмена Найденов бизнесът в България е на ръба и в случай че цената на тока не падне, ще последват всеобщи банкрути.
Снимка: bTV
Въпреки, че цените на тока за битовите клиенти са контролирани и към този момент не се подвигат, всички ще усетят скъпия ток за бизнеса. Представители на бизнеса към този момент обмислят митинги.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР