Цената на тока и на топлинната енергия за регулирания пазар

...
Цената на тока и на топлинната енергия за регулирания пазар
Коментари Харесай

КЕВР реши: Цената на тока и топлинната енергия за битовите потребители намалява повече от предварително обявените


Цената на тока и на топлинната сила за контролирания пазар се намалява повече от посочените в предварителния отчет на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Основната причина при цената на тока са по-големите запаси във Фонд сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) и по-ниската цена на добавката " обвързване към обществото ". При топлинната сила по-ниските цени от авансово оповестените е поради отчета на Министерство на околната среда и водите за закупените въглеродни излъчвания от Европейската платформа за търговия. Това изясни на конференция ръководителя на КЕВР Иван Иванов.

Така от 1 юли тази година цената на тока за потребителите на ЧЕЗ се покачва с 2,90 %.

За клиентите на EVN нарастването е 2,97 %.

За потребителите на ЕНЕРГО-ПРО - повишаването е с 2,90 %.

След отчитане на всички ценообразуващи детайли и използване на методиката за ценообразуване, крайните цени за битовите консуматори на контролиран пазар се усилват среднопретеглено с 2,90 % с включени цени на електрическата енергия и мрежови цени.

Измененията са по-ниски от плануваните в предварителния отчет на КЕВР, където се предвиждаше скок от 3,48 %.

Ново намаляване има и при цена " обвързване към обществото " - 19,59 лева за/МВтч при 20,49 лева./МВтч преди.

Цената, по която НЕК като публичен снабдител ще продава цената на крайните доставчици е 89,67 лева

От през днешния ден КЕВР дефинира и цените на топленната сила, които също са по-ниски от предварителните, изясни ръководителят на КЕВР. Средно претегленото нарастване е от 3,4 % по отношение на 4,5 % посочени в предварителния отчет на работната група към КЕВР.

За клиентите на " Топлофикация София " цената на топлинните услуги нараства с 3,06 %, за потребителите на Пловдив - със 7,40 %, в Плевен - с 6,03 %, в Бургас - със 7,36 %, във Варна - с 1,90 %, във Велико Търново - с 6,62 %.

След направените преизчисления КЕВР понижи доста в началото плануваното нарастване за потребителите на " Топлофикация Разград " от 17,53 % то става 8,59 %. Намалява и цената, с която се усилва парното във Враца - вместо предвитедине по-рано 7,52 %, в този момент се планува покачване единствено от 3,84 %. За клиентите на Габрово нарастването е понижено от 12,53 % на 9,93 %.

Основна причина за нарастването на цените на топлофикационните услуги на сдруженията, ползващи природен газ, като първично гориво е нарасналата доставна цена н априродния газ, според контракта с " Газпром ". Независимо, че от 1 юли тази година КЕВР утвърди понижение на цената на природния газ с 0,6 %, при установяване на цените на топлинната сила от първи юли, комисията регистрира и измененията на цената на синьото гориво през интервала от 1 юли 2018 година - 30 юни 2019 година, декларират от КЕВР, като регистрират и нарастването на цената на газа през последните две тримесечия - с 3,51 % от 1 януари тази година и с 0,83 % от 1 април. Регулаторът обаче не ги отрази в цените на топлинната сила през зимния интервал, за да не сътвори финансови усложнения за потребителите на услуги. В настоящето си решение от 1 юли,комисията следва да регистрира тези промени в цената на природния газ, с цел да бъдат покрити действително направените от топлофикационните сдружения разноски и те да не работят на загуба.

Това е последното ценово решение на КЕВР в този състав, посочи в умозаключение ръководителя на регулатора Иван Иванов.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР