Цената на хляба се повишава, като килограм бял хляб вече

...
Цената на хляба се повишава, като килограм бял хляб вече
Коментари Харесай

Хлябът стигна 1,70 лева за килограм

Цената на хляба се покачва, като кг бял самун към този момент се продава по 1,70 лв. на дребно. За пазарната 2020/21 цената му на едро се е повишила приблизително с 3,2 на 100 по отношение на миналата година, а на дребно нарастването е с 3,6 на 100. Това демонстрира разбор на Министерството на земеделието, храните и горите. Така през последните четири месеца цените на едро и на дребно на хляба стигат надлежно 1,52 лева./кг и 1,68 лева./кг., написа в. " Труд ".

Причината за повишаването е по-високата цена на пшеницата, а от там и на брашното, показват създателите на разбора. В интервала от юли 2020 година до март 2021 година се следи последователно повишаване на пшеницата. През идващите три месеца е налице известна промяна надолу, която се дължи на удобните прогнози за новата годишна продукция в България и в международен мащаб. Средната изкупна цена на хлебната пшеница за юни 2021 година е 393 лева./тон, а тази на фуражната - 380 лева./тон. Макар и под високите равнища, достигнати през март 2021 година, изкупните цени на пшеницата остават много над регистрираните година по-рано - надлежно с 15,9% и 17,6%.

Според разбора през идващите месеци може да се чака цените на пшеницата в страната да продължат да са високи. Независимо, че производството се възвръща и се чакат повече количества на пазара, повишаването ще продължи поради интернационалните котировки. Прогнозите на главните международни анализатори сочат продължаващо повишаване на световното “потребление на зърнени култури през 2021/22, което ще попречи по-осезаемо намаляване на цените, макар предстоящото високо международно производство”, написа в разбора.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Хлебари предвиждат, че тазгодишната зърнена годишна продукция ще надм...

Очакванията на земеделското министерство са реколтата от пшеница тази година у нас да доближи 5,7 - 5,8 млн. тона. Това съставлява възобновяване до равнището от последните години, след спада до 4,7 млн. тона през 2020 г.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР