Цената на бонбоните е нараснала със 7,5% спрямо миналата година

...
Цената на бонбоните е нараснала със 7,5% спрямо миналата година
Коментари Харесай

Защо бонбоните за Хелоуин са по-скъпи тази година?

Цената на бонбоните е повишена със 7,5% по отношение на предходната година и с 20% по отношение на 2021 година. Сухото време в Южна Америка и в някои други елементи на света, където се отглеждат какао и захар, увеличи цената на основните съставки на бонбоните. Ниските количества превалявания тук-там като Мексико, Индия и Кот д`Ивоар може да доведат до по-малко и по-скъпи бонбони за Хелоуин, защото разочароващите реколти от захар и какао покачиха цените им, споделя New York Times. 

Цената на бонбоните е повишена със 7,5% по отношение на предходната година и с 20% по отношение на 2021 година, съгласно последните данни на Бюрото по трудова статистика на Съединени американски щати. Това е по-стръмно нанагорнище даже от това на инфлацията и се дължи на скока в цените на двете основни съставки, които са на най-високите си равнища на едро от десетилетия.

Това се дължи на слабите реколти, произлизащи от горещото и изсъхнало време и високата цена на тора, наред с други фактори. Захарната тръстика, която се преработва в захар, и какаото, основна съставна част в шоколада, са изключително чувствителни към интервали на ниски превалявания в тропическите райони, където порастват тези култури, като елементи от Азия, Централна Америка и Западна Африка, написа bTV.

САЩ разчитат на вноса на захар от Мексико, където производството спадна с повече от 15% тази година вследствие на сушата. Цената на суровата захар, търгувана на международните пазари, неотдавна към 27 цента за един паунд и е най-високата от 2011 година.

Части от Азия, дом на няколко водещи производители на захар, също страда от изсъхнало време, което визира реколтите. Индия, един от най-големите производители на захар в света, ограничи износа, с цел да отбрани вътрешните си доставки. За производителите на бонбони захарта е даже по-поносимата съставна част от какаото, защото когато захарната тръстика е нищожна или скъпа, промишлеността може да разчита на захарно цвекло, просвета, която пораства в по-студен климат и също може да бъде рафинирана в захар.

Какаото пораства единствено в региони покрай екватора, най-вече в Западна Африка, която беше ударена от суша през последната година. Ефектът върху цените е сериозен: на стоковите пазари какаото неотдавна се търгува над 3800 $ за метричен звук, най-високото от 70-те години на предишния век.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР