Цена от 130 лв. за мегаватчас е значително понижение спрямо

...
Цена от 130 лв. за мегаватчас е значително понижение спрямо
Коментари Харесай

Христов: Tова свали драстично цената на газа

Цена от 130 лева за мегаватчас е доста намаляване по отношение на към този момент понижената от 166 лева, разяснява на ексклузивен брифинг министърът на енергетиката Росен Христов.

Той уточни, че по-ниската цена е поради спомагателните доставки на „ Булгаргаз ”.

„ Смяната на тактиката на „ Булгаргаз ” от директни договаряния към конкурентни процедури ясно демонстрира, че това е сполучлива процедура ”, акцентира Христов.

По думите му са спестени 200 млн. лв. единствено от доставките на природен газ за ноември.

„ Поздравявам „ Булгаргаз ” за тактиката ”, сподели още Христов.

По-рано през днешния ден „ Булгаргаз ” предложи навън съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране поевтиняване на природния газ за потребителите в България с 45% през ноември.

Според калкулации на Деница Златева, изпълнителен шеф на „ Булгаргаз ”, по-ниската цена на газа се отразява непосредствено върху потребителите.

„ Например, в случай че семейство живее в апартамент от 100 квадратни метра, сметката за отопление на газ при цените от месец септември, щеше да е към 700 лева С понижената цена за месец септември тази сума спада на 230 лева ”, изясни Златева.



„ Днес завършваме търга за декември ”, заяви тя и добави, че другата седмица ще разгласят от кои компании ще се купува газ за по-следващия месец.

„ Новите транспарантни процедури, фактът, че се подсигурява неприкритост, върна доверието в сдружението ”, акцентира Златева и добави: „ Отстъпките, които договорихме за месец ноември, са сред 35-50% от борсовия показател, колкото и да се качва или понижава борсовия показател, тази отстъпка е закрепена големина ”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР