Целта на ББР е да инвестира в обществено-икономическото развитие на

...
Целта на ББР е да инвестира в обществено-икономическото развитие на
Коментари Харесай

Над 8000 компании са получили кредити от ББР за общо 1.6 млрд. евро

Целта на ББР е да влага в обществено-икономическото развиване на страната, без да се стреми към оптималната облага, само че въпрети това имаме положителни финансови резултати, най-голям рейтинг за българска банка и привличане на сериозен запас от водещи задгранични институции. Това сподели ръководителят на УС и шеф Българската банка за развиване Стоян Мавродиев при откриването на интернационален конгрес, който се организира в София.

По време на събитието бяха разисквани методите за обезпечаване на по-голяма поддръжка от страна финансовия и обществения бранш за осъществяването на инфраструктурни планове. Експертите разясниха и опциите за по-ефективно потребление на средствата по проекта "Юнкер " на Европейската комисия. В рамките на форума бяха разисквани взаимни планове за по-добра съгласуваност на Балканите, поощряване на износа, нововъведенията и задграничното присъединяване в разширението на инфраструктурата в района.

От основаването на ББР през 1999 година общо над 8000 компании в България са получили 1.6 милиарда евро под формата на заеми. 1000 от тези предприятия са били започващи. 7000 кредитирани компании са съумели да привлекат вложения в размер на 650 млн. евро.

Според Стоян Мавродиев страната ни би трябвало да употребява председателството на Европейски Съюз, с цел да подчертава върху синергията сред европейските средства, проекта "Юнкер " и ресурсите на националните банки за развиване.

"Няма друга опция за нашия район с изключение на свързаността, инфраструктурното развиване и европейската вероятност на страните ", съобщи от своя страна министърът на стопанската система Емил Караниколов по време на събитието. И добави, че на Балканите е необходим стратегически капиталов проект, който да сплоти ресурсите за осъществяване на значими планове. Той акцентира, че най-голямото затруднение на Балканите е неналичието на съгласуваност сред страните и посочи, че решението на този проблем е в по-добрите пътища, ж.п. и газова инфраструктура, както и електрическа връзка.

На събитието участва и ръководителят на Европейския фонд за стратегически вложения Герасимос Томас. По неговите думи структурата ще продължи да влага в инфраструктурата, дребните и междинните предприятия и нововъведенията. Важен дирек остават и структурните и кохезионните фондове.

"Очакваме още по-активно присъединяване от мрежата от национални банки за развиване в използването на вложенията. В партньорство с Българската банка за развиване частните производители могат да бъдат подкрепени и да реализират доста ", съобщи Томас.Общо 274 милиарда евро са били отпуснати от Фонда за поддръжка на към този момент осъществени планове. По думите на Томас България е измежду десетте страни с най-хубаво асимилиране на средства.

В рамките на събитието бе подписан Меморандум за съдействие сред национални и интернационалните банки за развиване в района.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР