Целият свят обича кафе! Онзи приказен неподражаем на нищо аромат,

...
Целият свят обича кафе! Онзи приказен неподражаем на нищо аромат,
Коментари Харесай

Кафето първо е било храна… и още 5 изненадващи факта

Целият свят обича кафе! Онзи баснословен безподобен на нищо мирис, който разсънва сетивата и мислите. И усетът му, който с една дребна глътка провокира толкоз мощно предпочитание за живот. Всеки го търси на всички места. Но дали всеки знае тези няколко забавни обстоятелства за кафето:

Било е храна преди да стане напитка

Докато множеството от нас обичат кафето като напитка, би трябвало да знаете, че то не всеки път е било употребявано по този метод. В началото кафето е било храна. Всичко почнало, когато един земеделец в Етиопия забелязал, че неговите кози ядат зърната на един шубрак и по-късно стартират да се държат необичайно. От любознание той също опитал зърната и се почувствал цялостен с сила. Не е нужно да се споделя, че той не запазил откритието единствено за себе си и по този начин доста хора последвали образеца му и почнали да ядат зърната от кафе, с цел да придобият сила. Едва години по-късно кафето е било изпечено и приготвено по метода, който познаваме през днешния ден.

То е втората най-продавана стока в света

 Кафе на зърна

Кафето е най-продаваната стока в света след петрола. Това може да наподобява необикновено, само че е самата истина. Също по този начин то е първият аграрни артикул, който е почнал да се изнася в света, доста преди житото, захарта или какаото. Всяка година десетки милиони чували със зелено кафе пътуват по света. Това значи, че кафето съперничи на природния газ в огромния свят на интернационалната търговия

Световният връх по пиянство на кафе е...

 Изпечено кафе

Световният връх по пиянство на кафе принадлежи на един влюбен в напитката мъж, който изпил 82 чаши кафе в продължение единствено на 7 часа. Той, несъмнено, евентуално е бил доста горделив от себе, само че ние не би трябвало да следваме образеца му. В реалност потвърдено е, че пиенето на прекомерно доста кафе може да ни убие. Леталната доза е закрепена на 100 чаши, тъй че не се опитвайте да биете този връх.

По-добре изпечено - по-малко кофеин

 Зелено кафе

Противно на една неверна, само че доста публикувана теза, не зеленото кафе е положително за здравето, а черното, което е добре изпечено. Така че колкото повече вашето кафе е изпечено, толкоз по-добре за здравето ви.

В реалност колкото повече кафето се пече, толкоз наличието на кофеин в него понижава. Това се изяснява с обстоятелството, че термичната обработка на зърната на кафето освобождава кофеина, който се разгражда под действието на топлината. Това е прелестно, тъй като черното кафе е по-богато на антиоксиданти. Научно проучване е потвърдило, че печеното кафе може най-ефикасно да възвърне равнищата на витамин Е и на глутатиона (два съществени антиоксиданта) в клетките.

Страната максимален потребител на кафе е…

 Пиене на кафе

Знаехте ли, че Съединените щати са страната, където се употребява най-вече кафе? Само там получават една трета от износа на кафе в целия свят. За да се добие повече визия за употребяваното количество в числа, то съставлява 450 000 000 чаши кафе единствено за ден в Съединени американски щати. Нюйоркчаните са най-големите потребители на кафе в страната с към три чаши на човек всеки ден.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР