Целият бюджет на Русе за 2021 г. е малко над

...
Целият бюджет на Русе за 2021 г. е малко над
Коментари Харесай

София отново иска държавата да й помага - със 178 млн. лв за градския транспорт

Целият бюджет на Русе за 2021 година е малко над 160 млн. лева Общинските съветници от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация в София обаче желаят страната да даде на столицата 178 млн. лева в допълнение, с цел да се покрият предстоящите дупки в сдруженията от градския превоз през 2022 година И заплашват - без парите може да се стигне до разреждане на линии и оттова по-лесно разпространение на пандемията.

Така, на процедура, се оказва, че всички българи би трябвало още веднъж да избавят най-богатия и най-привилегирован град. Другият подобен случай е общинската " Топлофикация София ", чийто задължения се покриват от страната. Нейната помощ се наложи и за различен главен столичен проблем - детските градини, като. Проблемът е, че сумите, за които в този момент става дума, са големи и надвишават годишните бюджети даже на огромни регионални градове.

Освен въпросните 178 млн. лева общинските съветници Зафир Зарков и Карлос Контрера упорстват и за още 50 млн. лева за покриване на загубите през 2021 година За съпоставяне 52 млн. лева е целият годишен бюджет на Видин.

Причините за неприятното финансово положение на транспортните оператори, съгласно управниците на София са две: по-малкото пасажери поради ковид, както и високите цени на електрическата енергия. Но има и трета, която не се загатва - неприятно ръководство.
Реклама Дайте ни пари
" Да получим отплата и за увеличената цена на природния газ и да се търсят благоприятни условия за покупка на по-евтина сила за " Метрополитен " и " Столичен електротранспорт " - това са ограничения, които страната може да окаже ", съобщи Контрера, като разясни, че Европейската комисия била дала зелена светлина до май месец страните да подхващат всевъзможни ограничения, свързани с градския превоз.

Но постоянно когато общината желае, идва въпросът какво тя самата прави. Според Зафир Зарков " не може да се каже, че общината не е направила, каквото е по силите ѝ ". По думите му транспортните сдружения са оптимизирали разноските си оптимално. Иначе и, с цел да могат сдруженията да покрият отговорностите си, като в понеделник на транспортна комисия беше показано и следващото такова предложение (на Карлос Контрера) за още един заем на стойност 5 млн. лева, които да отидат за покриване на отговорностите на " Столичен електротранспорт " и " Метрополитен ". Спадът на приходите от транспортни документи пък е 60 млн. лева през 2020 година по отношение на непандемичнита 2019 година (-35%). Очакванията за тази година са да има усъвършенстване, само че постъпленията отново да останат с 40 млн. лева под равнищата от 2019 година

Според Екатерина Йорданова от КНСБ страната и общината пък би трябвало да си поделят поравно помощите и да бъдат " 50 на 50 ", като съгласно нея и общинските съветници от помощи се нуждаят освен София, само че и други общини с развита транспортна мрежа. Към момента обаче други български градове не са оповестили, че им е нужна поддръжка от страната. " Търсим разговор, само че познаваме и други принадлежности с изключение на договарянията, а точно митинга ", съобщи Йорданова.

Никой обаче не приказва за усъвършенстван надзор на пътуващите даром, за противоречивата, само че струваща 100 млн. лева нова тикет-система, за партийните назначения в бордовете на компаниите, за частните превозвачи, които обслужват избрани линии и така нататък
Реклама Два разновидността пред страната
Планът на общината в този момент е да стартира договаряния с министерствата на превоза и финансите. " Единият вид е страната, през изравнителни дотации, да усили сегашните 30 млн. лева, които дава, с цел да се покрият загубите. Другият е, тъй като сме в изискванията на бюджетна процедура, да бъде основан механизъм двете министерства да субсидират превозвачите в границите на публичния превоз и междуградските рейсове. Това може и да е на километър пробег, като финансистите да кажат какъв брой е допустимо ", разяснява общинският консултант и ръководител на транспортната комисия в общината Карлос Контрера. Вторият вид би оказал помощ и на частни превозвачи като " МТК груп ", която обслужва 17 автобусни линии, и която Контрера.

И той, и Зарков са на мнение, че страната би трябвало да усили своя дял в субсидирането на публичния превоз, тъй като съотношението сред помощите от общината и страната все още е 5 към 1. " В противоположен случай отрицателният сюжет значи разреждане на публичния превоз, т.е. утежняване на услугата, което значи препълване на някои транспортни средства, което усилва риска от пандемията. Разреждането е последна мярка и не трябва да се позволява - не е в полза на обществото, само че нашите транспортни оператори са застрашени, не могат да се разплатят на своите кредитори ", споделя Контрера.

В момента страната субсидира преференциалните услуги на градския превоз (като да вземем за пример абонаментни карти за възпитаници, студенти, пенсионери) и е давала приблизително 30 милиона през последните години. Така е и във всички други градове в страната. За Контрера обаче " не е обикновено " общината да е отделила 150 млн. лева за градския превоз предходната година, а страната - единствено 30 млн. лева Но комфортно пропуща, че като максимален и богат град София е обикновено да влага повече в превоза си и в случай че не може да го прави то казусът е в нейните управници.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Компании 3 Градове 1 Градове 2 Свят 3 Компании 1 Политика 2 Земеделие 3 Седмицата Реклама Ток и жица?
Зарков и Контрера изброиха редица европейски градове, които са получили държавна помощ поради рецесията (виж карето). Всички те обаче са по отношение на ковид и са задействани още през 2020 или 2021 година, до момента в който в София общинските съветници натъртват изключително на аргумента с по-скъпата електрическа енергия. Те дават образец, че в случай че през 2020 година разноските за ток на градския превоз и метрото а били 39 млн. лева, за 2022 година предстоящата сумата да доближи 111.9 млн. лева Това обаче е извънредно манипулативно, защото за база се взима тъкмо годината с рекордно ниските цени на тока поради локдауните (с към 20% под равнищата за 2019 г.) и когато самият градски превоз работи с извънредно разредено разписание поради дребното пасажери, изключително през март при първия локдаун. В същото време не се показват разноските за ток за 2021 година, а се дава някаква неразбираема прогноза за 2022 година Реално все още никой не знае какъв брой ще е междинната цена на тока през тази година, само че множеството предстоящият са тя да се намали доста от пролетта. За първите 12 дни на януари да вземем за пример междинната борсова цена на силата е под 300 лева./мВтч, до момента в който за декември беше 429 лева./мВтч.

Освен това общинските транспортни сдружения получават обезщетения за скъпия ток по схемата, работеща за всички компании. И ще продължат да получават такава най-малко до края на март 2022 година Но по думите на Контрера те не са задоволителни, идват със забавяне и в този момент са нужни " живи пари ". Защо обаче Столичната община не може да ги обезпечи, а би трябвало да се намесва страната, не е ясно.
Англия, ЛондонПравителството на Англия и кметът на Лондон имат контрактувано финансиране (Transport for London funding) на стойност над 4 милиарда английски лири за поддръжка на градския превоз в резултат на пандемията. През декември това съглашение е удължено до 4 февруари, като след тази дата държавното управление чака да подписа ново съглашение за финансиране, ГерманияЗаради по-малкото доходи вследствие пандемията, през май 2021 година немското държавно управление е отпуснало в допълнение 1 милиарда евро на 16-те федерални провинции в страната за финансиране на локален и районен публичен превоз през 2021 година Финансирането е в допълнение към 2,5 милиарда евро спомагателни средства, предоставени през 2020 година за справяне с рецесията. Федералното държавно управление и 16-те провинции са сключили съглашение през 2020 година да поделят поравно разноските за поддръжка на локалния и районен превоз по време на пандемията, като употребяват средства от техните бюджети, които частично се финансират от локални или районни налози, оповестяват от пресцентъра на Столичната община.ИталияПрез май 2021 година Европейската комисия е одобрила скица на стойност 20 млн. евро за подкрепяне на компании, които се занимават с автобусен пътнически превоз, наранени от епидемията от ковид под формата на директни безплатни средства. В края на годината е дадена зелена светлина на още една скица от 73 млн. евро за поддръжка на автобусни оператори, наранени от епидемията от ковид. Помощта има за цел да обезпечи обезщетения за погасяване на вноски по заеми и закупуване на нови рейсове.НидерландияЕвропейската комисия e одобрила скица от 1.5 милиарда евро под формата на директни безплатни средства за компенсиране на фирмите, предоставящи районни и междуградски публични пътнически транспортни услуги в Нидерландия, още веднъж по отношение на ковид. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР