Цели 14 години след старта на проекта за свързване на

...
Цели 14 години след старта на проекта за свързване на
Коментари Харесай

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани


Цели 14 години след старта на плана за свързване на газовите системи на България и Сърбия, до дни това публично ще стане факт. Интерконекторът би трябвало да обезпечи както диверсификация на доставките на двете страни посредством реверсивна връзка, по този начин и газифициране на регионите от двете страни на границата.

Днес министър председателят Николай Денков и министърът на енергетиката Румен Радев направиха последна ревизия на интерконектора, който до няколко дни се чака да бъде пуснат в пробна употреба.

" Благодарение на газопровода България получава достъп до източници на газ от Западна Европа по напълно нов маршрут, а Сърбия - до терминалите за полутечен природен газ в района и до Южния газов кулоар ", сподели министър председателят по време на инспекцията.

В края на предходната седмица ревизия на оборудването беше направена и от сръбска страна и тогава стана ясно, че построяването е изцяло готово, а упованията са през тръбата да потече природен газ от разнообразни източници от Азербайджан.

Официалното “завъртане ” на кранчето най-вероятно ще бъде съобразено с предизборната акция, в която Сърбия сега се намира преди президентския и локалния избор на 17 декември.

Официалното разкриване на сръбска територия ще е след няколко дни на гала в Ниш, на която се чака да участва и президентът на Азербайджан.

Изграждането на българската част от трасето стартира на 1 февруари тази година - то минава от Нови Искър през Перник и Калотина до Ниш и е с обща дължина е 170 км. Годишният потенциал в реверсивен режим е 1.8 милиарда куб. м. В Сърбия секторът се строи от февруари предходната година.

По време на инспекцията на газоизмервателната станция " Калотина " министър председателят още един път съобщи, че налагането на такса върху преноса на природен газ от Русия през България няма да изисква нито от Сърбия, нито от Унгария. Става дума за таксата от 20 лв. на киловатчас, която страната желае да вкара за потреблението на директния газопровод " Турски поток " чийто потенциал е запазен съвсем напълно от " Газпром " за години напред.

" По отношение консултациите с Европейска комисия – те си не престават, в случай че би трябвало, може да се наложи прецизиране на формулировката. Продължава този развой, само че няма нищо притеснително за двете страни ", посочи Денков.

Той разяснява още, че единственият който може да отговори продава ли се рафинерията на “Лукойл ” у нас, е компанията притежател.

" Очевидно са стартирали подобен развой. Ще търсят авторитетни интернационалните консултанти в тази сериозна договорка. Кой ще купи зависи от купувачите, които се явят. Сделката няма да стресира пазара на горива, само че опитите да се стресира работата на рафинерията, като дерогация за три дни, сигурно стресират пазара ", сподели министър председателят.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР