Целенасочен саботаж или немарливост - това е оценката, която сценаристите

...
Целенасочен саботаж или немарливост - това е оценката, която сценаристите
Коментари Харесай

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите Денят на бащата и Войната на буквите

" Целенасочен бойкот или небрежност " - това е оценката, която сценаристите на " Войната на буквите " и " Денят на бащата " дават на управлението на Българска национална телевизия под Емил Кошлуков в писмо до Съвет за електронни медии.

Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов са сезирали медийния регулатор за това, че малкия екран отхвърля да подпише контракти за разпространяване на сериалите им в чужбина.

Преговорите с разпространители за " Денят на бащата " със Захари Бахаров, Весела Бабинова, Александър Сано и други са прекъснати още през март 2021 година Замразена е и поканата към сценаристите да разработят втори сезон на продукцията.

Въпреки че " Денят на бащата " е получил " първа категория " от Българска национална телевизия и е селектиран в два фестивала, при новия общоприет шеф Кошлуков " се случиха всичките отводи за интернационално показване и втори сезон по този начин и не беше осъществен ".

Същото се случва и с " Войната на буквите " от 2023 година, който не съумява да отиде на фестивал за телевизионни сериали в Берлин поради отвод на Българска национална телевизия. Ръководството на малкия екран отхвърля и предлагането за разпространяване от Film Bridge International - " без никакви причини ", по думите на сценаристите.

В основните функции на сериала влизат Захари Бахаров, Теодора Духовникова, Деян Донков, Климентина Фърцова и Даниел Върбанов.

Обяснение на проблема идва едвам по време на годишния доклад на Емил Кошлуков пред Съвет за електронни медии, който регулаторът отхвърли да одобри преди ден.

Кошлуков твърди, че Българска национална телевизия води договаряния за разпространяване на сериалите си през платформата на HBO - в това число " Войната на буквите ", " Денят на бащата ", " Вина ", " Порталът " и " Под прикритие ", за който водеше правосъдни разногласия с артиста Ивайло Захариев.

Според сценаристите обаче това не визира международното разпространяване. Не е ясно и за какво малкия екран стопира излизането им на интернационалните фестивали и отхвърля да влага в нови сезони, в случай че прави оценка високо качествата на продукциите.

Бюджетът на Българска национална телевизия за 2023 година е над 86 милиона лв..
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР