Църквата почита на 10 февруари Свети Харалампий. Свети свещеномъченик Харалампий

...
Църквата почита на 10 февруари Свети Харалампий. Свети свещеномъченик Харалампий
Коментари Харесай

Църквата почита Св. Харалампий, покровител на пчеларите

Църквата уважава на 10 февруари Свети Харалампий. Свети свещеномъченик Харалампий е живял през втори век. В град Магнезия (Тесалия) той заемал епископската катедра. Бил към този момент над стогодишна възраст, когато по разпореждане на Септимий Север се почнало поголовно гонение и умъртвяване след жестоки мъчения на християните. За да спасят живота си, те трябвало обществено да се отрекат от вярата си и да принесат жертва в езическите капища пред статуите на боговете. Без да се опасява за живота си, Магнезийският свещеник Харалампий проповядвал Христовото обучение.

Властниците заловили беззащитния дъртак и го изправили пред съд. Той се държал почтено и преди палача да спусне меча си върху него, Харалампий склопил очи и предал душата си на Бога. Така той умира страдалчески за християнската религия през 198 година

В българския национален календар денят се назовава още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според националните показа Св. Харалампий е стопанин на заболяванията, основно на чумата. Празникът се уважава най-вече в Източна България. Св. Харалампий се приема и като настойник на пчеларите.

Празникът е маркиран и като " Неделя 17 след Петдесетница - на Хананейката " - Св. свещеномъченик Харалампий. Св. мъченица Валентина. На 10 февруари имен ден честват всички, които носят имената Харалампи, Валентин (означава - мощен, могъщ), Валентина, Валя, Хараламби (означава - блестящ от радост), Ламби.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР