Трябваше ли кабинетът „Борисов 3“ да актуализира бюджета за тази

...
Трябваше ли кабинетът „Борисов 3“ да актуализира бюджета за тази
Коментари Харесай

Ананиев и Василев се разминаха за актуализацията на бюджета

Трябваше ли кабинетът „ Борисов 3 “ да актуализира бюджета за тази година поради продължаващите разноски за подкрепяне на засегнатите от противоепидемичните ограничения – два разнообразни отговора на този въпрос чухме през днешния ден от някогашния към този момент финансов министър Кирил Ананиев и новият длъжностен Асен Василев. На взаимната си конференция двамата разясниха положението на хазната.

„ Сутринта за жалост чух от президента изявление, че страната е в тежко финансово положение, надали не във финансова рецесия. На него му е простено, индивидът не е финансист. Изпълнението на бюджета върви доста добре, приходите вървят добре “, акцентира Ананиев.

По думите ми остатъкът на бюджета към 30 април (и след „ най-тежките 4 месеца от годината “) е 115 млн. лева при заложен недостиг за годината от 4,9 милиарда лева Фискалният запас е в размер на 8,8 милиарда лева при сребърен фонд от 3,3 милиарда лева и предстоящо влизане на към 1 милиарда лева по европейския инструмент SURE. „ Бюджетът има кешова маневреност за посрещане на разноските, които предстоят “, безапелационен беше някогашният финансов министър.

Допълнителна „ маневреност “ по думите му дава и дребното изтеглен досега дълг – 800 млн. лева при позволени 4,5 милиарда лева

„ Ние направихме всичко допустимо посредством преструктуриране на разноските в държавния бюджет и основаване на буфер в него да посрещнем разноските, свързани с ковид до привършване на изключителната епидемиологична конюнктура – 31 май “ “, добави Ананиев.

„ Сутринта породи и въпросът за какво не сме подготвили актуализация на бюджета – до последния миг се очакваше да се сътвори обикновено държавно управление, което ще има своя стратегия. Тази стратегия би трябвало да откри отражение в този обновен бюджет. Не е редно остарялото държавно управление, което си отива, да направи актуализация на бюджета без да знае какви са целите и политиките на новото държавно управление “, съобщи ексминистърът.

Той изрази убеденост, че „ бюджетът през тези 2-3 месеца ще е в положение да поддържа финансирането на целия обществен бранш “, макар че служебният кабинет няма право да актуализира сметката.

Асен Василев не се съгласи изцяло с думите на предшественика си на поста. „ Актуализация на бюджета не е импортирана в края на март, когато се е видяло, че пандемията продължава и ще продължи най-малко до есента поради проблемите с имунизирането в Европейски Съюз. Този миг е изтърван, в този момент ще би трябвало да работим с наличните средства в бюджета “, съобщи новият финансов министър.

Той въпреки всичко означи, че от казаното досега наподобява, че държавните финанси са в положително положение. Ще бъдат направени съответни информации за това и от думите му стана ясно, че резултатите от инспекцията ще бъдат обществени.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР