От ПП-ДБ остро реагираха на обявените намерения на НОИ да

...
От ПП-ДБ остро реагираха на обявените намерения на НОИ да
Коментари Харесай

ПП-ДБ против намерението на НОИ за по-ниско увеличение на пенсиите от 1 юли

От ПП-ДБ остро реагираха на оповестените планове на Национален осигурителен институт да понижи нарастването на пенсиите от 1 юли. Последните няколко дни изтече проектодоклад на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ). В него Национален осигурителен институт се пробват да откраднат 100 милиона лв. от българските пенсионери, като не усилят с 11 % пенсиите, а с 10 %. Това съобщи през вчерашния ден в Русе депутатът от коалиция “Продължаваме смяната – Демократична България ” Асен Василев. 

По думите му по този начин ще се вземат по осем лв. от всеки пенсионер всеки месец до края на годината, като това продължи и през идната година. “Опитват се да скрият това, че инфлацията била по-ниска. Чета от уеб страницата на Национален осигурителен институт, както написа – показателят на потребителските цени е показателят, който е прибавен при съставянето на държавния бюджет. Така че няма никаква причина да се вземат от пенсионерите по осем лв. всеки месец, с цел да се дадат най-вероятно на някои доближени компании ”, уточни Василев и дефинира това като “директна кражба и безспорен скандал ”. Той съобщи, че парите ги има в бюджета, те са обезпечени.

“Събираме подписи да се направи изключително съвещание на Народното събрание, което да вземе решение да задължи Национален осигурителен институт и държавното управление да изпълнят бюджета по този начин, както той е написан ”, разгласи Асен Василев. 

Съпредседателят на парламентарната група на “Продължаваме смяната – Демократична България ” Кирил Петков съобщи, че “ГЕРБ действително са назад на власт от месец и към този момент желаят да откраднат 100 милиона от пенсионерите ”. “Няма да им го разгадаем. Свикваме изключителното съвещание на Народното събрание и ще задължим Министерски съвет да си платят 100-те милиона на пенсионерите, както е заложено по бюджета ”, сподели Петков.

Според депутата от обединението Николай Денков хората биват плашени и с повдигане на цената на тока. По думите му за това няма причина, защото “средствата са обезпечени, бяха преведени и по-късно идващият Министерски съвет анулира решението ”. 

“Днес разбираме, че са анулирани състезания, които бяха извънредно тежки, доста съществени и обществени за комерсиалните аташета в чужбина. Те са значими, с цел да могат компаниите да намират сътрудници и да може да се изнася продукцията. Всичко това се случва в два-три дни. Искаме да разберем кой носи отговорност за това – дали е Министерският съвет, дали е министър-председателят, или едни хора откъм гърба, които дърпат конците ”, разяснява още Денков.

Междувременно, по повод искането на „ Продължаваме промяната – Демократична България “, зам.-председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ Деница Сачева написа късно нощес в профила си във Facebook, че във вторник надзорът на Националния застрахователен институт (НОИ) ще вземе решение пенсиите да се осъвременят с 11%. От известието не излиза наяве от къде Сачева има тази информация.

Според нея няма никаква потребност от никакви изключителни съвещания на Народното събрание за нещо, което е в пълномощията на Надзора на Национален осигурителен институт и по този начин или другояче ще се случи.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР