Трябва ли ни паметник на Кристо? Въпросът е колкото риторичен, толкова

...
Трябва ли ни паметник на Кристо?
Въпросът е колкото риторичен, толкова
Коментари Харесай

С изложбата ``Кристо за начинаещи`` започва едноименният проект на художника Лъчезар Бояджиев -

Трябва ли ни монумент на Кристо?

Въпросът е колкото риторичен, толкоз и неуместен. На 5 август в изложба Sarieva (Пловдив) известният български художник Лъчезар Бояджиев, специалист на творчеството, методите и практиките на Кристо и Жан-Клод, ще показа една фикция – макет за монумент на Кристо, отваряйки пространство за спор по въпроси за предишното и бъдещето в културата.

„ В нашата страна, както и на всички места из Балканите, за положително и/или за неприятно вековната ни история е освен навсякъде жива и оспорвана, само че и непрекъснато създава повече житейска действителност, в сравнение с можем да понесем. А ние се вършим, че не виждаме своята безредна виталност, живеем тук и в този момент, сякаш това е постоянно и на всички места. Героите на вековните процеси или към този момент имат монументи с височина от 5 до 15 метра, или непрекъснато се разискват планове за сходни кумири на окончателно отминалото минало.

А какво ще стане, в случай че към дебата за насищането на общественото пространство в нашите градове с монументи на исторически герои, се прибавят и героите на изкуството от модерната и актуалната ера? Колко огромни да са те, и къде да им отредим място – където са живяли, или където ще направи усещане и за нас, и за туристите? Дали да са на 10, 15, 20 метра височина? А каква стилистика би трябвало да търсим от художниците-автори на конкуриращите се визии? ”

С “Кристо за начинаещи ” Лъчезар Бояджиев повдига тези въпроси, разработвайки за първи път план като художник, а не като критик, теоретик, преподавател и историк на изкуството на Кристо и Жан-Клод. Според него тяхната гибел прави от всички нас, които се интересуваме от делото им, начинаещи. Новото начало слага нови въпроси за живота на изкуството след гибелта на създателя, за активирането на наученото тук и в този момент, за набирането на запас и “проучвателен мандат ”, споделен сред художник, галерист, аудитория, медии, град.

В програмата на плана “Кристо за начинаещи ” се плануват както излагането на макети и визуализации, по този начин и тяхното активиране в публичната среда – градска, медийна и виртуална, през съучастието на жители и актьори. Паралелни изложения, акции и лекции, които обговарят безкрайните благоприятни условия на изкуството да основава условия за случване на бъдещето през сериозния взор към предишното. Проектът на Лъчезар Бояджиев, Галерия Sarieva и Фондация “Отворени изкуства ” ще гради среда, в която се случва един споделен развой на фанатазиране.
Изложбата “Кристо за начинаещи ”, с която стартират едноименната самодейност, ще бъде открита на 5 август (петък) от 17 часа. Входът е свободен и не изиксва покана.

На 6-и август (събота) сред 10:30 и 12:30 ч. на разнообразни местоположения в Пловдив ще се организира лекционен тук с Лъчезар Бояджиев. Турът стартира от artnewscafe в 10:30 ч.

Лъчезар Бояджиев (София, 1957 г.) е измежду най-изтъкнатите художници, родени и работещи в България. Автор с богата интернационална процедура, той е обществена персона с ясна сериозна позиция на балканската и интернационалната художествена сцена. Като художник, куратор и учител, той способства за установяването на нови дефиниции на изкуството и практиката, за нови дискурси и за еманципацията на по-младото потомство художници в родината си. Медиите, с които работи, варират от рисунки и живопис до снимка, съоръжения, видео и известните му към този момент обиколки/пърформанси в разнообразни градове и изложения. Лъчезар Бояджиев е един от първите в своето потомство художници, които поставят основите на актуалното изкуство в България след средата на 80-те години на предишния век. С обучение в региона на историята и теорията на изкуството, Бояджиев основава изкуство, което не се подчинява както на обичайните правила, по този начин и на обществените условия в страната му; в творчеството му цялата амбивалентност на социалистическото минало е сложена по отношение на световните промени.

През годините Лъчезар Бояджиев е взел участие в многочислени биеналета, групови изложения, конференции и резиденции, обхващащи територии от Сао Пауло до Кванджу и от Санта Фе до Сингапур, както и съвсем на всички места в Европа. Негови произведения са част от музейни, корпоративни и частни сбирки по целия свят.

Sarieva / Gallery е учредена от Веселина Сариева през септември 2021 година като трето потомство изложба. Тя репрезентира водещи имена в българското модерно изкуство. Същевременно не е единствено пространство, а галерийна обстановка, стратегия и стейтмънт в изкуството, която надвишава физическите граници и подтиква разговора и опознаването по по-дъбок метод на творчество на художниците. Богатата, амбициозна и новаторска стратегия надвишава обичайния модел на белия куб и черната кутия. Sarieva / Gallery е част от хибридната среда Sarieva HUB, дружно с Фондация “Отворени Изкуства ” и други близки организации.

Фондация “Отворени Изкуства ” е учредена през 2007 година и е приета за един от главните фактори за българския културен живот, трансформирали образа на културата и търсенията на публиката, посредством добре познати планове като НОЩ/Пловдив, „ Въведение в актуалното изкуство “, FLUCA Австрийски културен павилион, Open Art Files и редица други. „ Отворени изкуства “ прави творчеството налично, основава концепции и планове за връзка сред културата, изкуството, града, жителите, посетителите, преоткрива места и основава нов живот в непредвидени пространства.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР