Трябва да сме предпазливи с детските градини. Ако може, нека

...
Трябва да сме предпазливи с детските градини. Ако може, нека
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Очакваме около 50% от децата да се върнат в детските градини

„ Трябва да сме внимателни с детските градини. Ако може, дано децата да останат у дома. Все още има риск от бърза вторична вълна, по тази причина би трябвало да бъдем доста деликатни. По решение на детските градини или на общината от 22 май най-късно до 1 юни всички детски градини би трябвало да са отворени. По-голямата част ще отворят на 26 май, когато е първият работен ден след празниците “. Това съобщи в предаването " Лице в лице " по БТВ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
По думите му анкета на Министерството на образованието и науката е посочила, че 39% от родителите желаят децата им да се върнат незабавно в детските градини. „ Други 30% споделят – когато ни предлагат експертите. Ние предлагаме, единствено в случай че няма друга опция, тогава да се върнат децата. Очакваме към 50% от децата да се върнат в детските градини, в огромните градове може би ще е по-висок %. По принцип летните месеци имаме спад до 50 на 100 в посещаемостта “, посочи министърът.
„ Ще използван всички рационални ограничения. Само първия ден ще се мери температурата на детето на влизане, оттова нататък ще разчитаме на родителите. След първия ден на входа ще има така наречен филтър и ще се мери температурата единствено на деца със признаци. Ако детето е болно, ще се връща, само че дано не забравяме, че в този момент идва сезонът на алергиите и е допустимо детето да има признаци, а да не е болно. Ако дете даде позитивен тест за ковид, всички в градината ще се изследват. В подобен случай протоколът е като при шарка. Няма да се затваря градината, в случай че не се открият и други инфектирани, по-скоро ще се затваря групата. В разпоредбите, които на следващия ден ще публикуваме, написа да се съблюдава отдалеченост сред родителите и учителите, само че не и вътре в групата, тъй като това на процедура няма по какъв начин да стане сред децата “, разясни министър Вълчев.
Според него няма комплекс от ограничения, който да подсигурява цялостна отбрана. “Има боязън и в личния състав, във всеки има боязън, изключително при хората на по-висока възраст, дано не забравяме, че такава е спецификата на вируса. Който се опасява може да пусне молба за отпуск. Надявам се детските градини да подходят с схващане, те би трябвало да намерят салдото, което е мъчно “, добави Красимир Вълчев.
„ Постепенно либерализираме ограниченията и отварянето на занималните може би ще бъде идната стъпка. Надявам се от 1 юни те да бъдат отворени. Предвиждаме системата на образованието да предложи повече безвъзмездни такива действия. Това ще е нашият жест на взаимност към родителите, които са изчерпали отпуските си “, сподели още той.
 „ Въпреки че започнахме да либерализираме ограниченията, заплахата не е отминала. Епидемията още е реалност и ние би трябвало да бъдем оптимално внимателни. В разискването дали да върнем учениците в клас, грижата за здравето надви. В ресторант и мол не е наложително да се върви, само че в учебно заведение е наложително “, съобщи министър Вълчев в отговор на обвиняванията, че въпросните обекти са били отворени, а учебните заведения не. “През този интервал учениците не са останали без учебен развой и просветителна среда. Те въпреки всичко ще се върнат за просветителни практики, през идващия месец може би ще има и действия по интерес “, добави той.
„ Всяка година има възпитаници, които повтарят класа. Данните сочат, че по време на изключителното състояние с 1-2% изобщо не се е работело. Имаме 10-15% деца, които доста мъчно ангажираме с обучение, тъй като при тях в доста случаи има липса на ангажирани родители. За тях избрахме разновидността диференцирано доучване. Тези действия ще се организират през юни и юли, най-вече навън. Колкото можем, ще компенсираме дефицитите им. При отдалеченото образование доста огромна част от децата – до 65-70%, учиха дейно “, сподели министърът на образованието и науката.
По думите му няма да има опция за празнуване на абитуриентски балове до края на май. „ Заведенията се отварят при избрани ограничаващи ограничения. В момента, в който се отворят заведенията за хранене, могат да се вършат събирания, само че както е съгласно ограничаващите ограничения, до 10 индивида. Не е оправдано да рискуваме. Балът е едно празненство, което може да се организира и на по-късен стадий – и през юни, и през юли, и през август, всичко е въпрос на организация. Много по-важни са други изпити, които предстоят в живота на зрелостниците “, уточни просветителният министър. Той посочи, че за огромния празник 24 май тази година няма да има шествия. „ Трябва да сме сдържани. Има голям брой виртуални начинания, с които да почетем Светите братя Кирил и Методий “, добави Красимир Вълчев.
Министър Вълчев взе отношение и по тематиката с акцията за банкет в университетите. Той посочи, че висшите образователни заведения са взели решението да одобряват с резултата от зрелостните изпити, като добави, че министерството е подкрепило това. „ Държавният зрелостен изпит не е по-лесен от кандидатстудентския. На процедура кандидат-студентите няма да влизат без изпит. Нека припомня, че през тази година сме понижили приема – от 58 000 на 38 000, тъй че няма да падне триумфа. Оценките от Държавните зрелостни изпити са справедливи и обективни, в Софийския университет ви подсигурявам, че ще се влиза с висок триумф “, безапелационен бе той. Министър Вълчев напомни, че към този момент е бил разгласен публично материалът, който няма да влиза в конспекта. „ Общо взето това са последните тематики, разделянето е условно времево. Различните учители с друга скорост са преподавали, само че сме приели условно материала, преподаден доникъде на март “, посочи министър Вълчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР