„Трябва да пазим живота на водолазите, затова чакаме морето да

...
„Трябва да пазим живота на водолазите, затова чакаме морето да
Коментари Харесай

Борисов за разлива: Да пазим водолазите

„ Трябва да пазим живота на водолазите, по тази причина чакаме морето да се успокои ". Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в Созопол. Той се срещна с екипа, който работи по отстраняването на мазута от потъналия през 1921 година американски търговски транспортен съд „ Мопанг”.

Той уточни, че рецесия няма, а министър Ивайло Московски съобщи, че към този момент няма петна.

„ Знаете екологията постоянно е била водеща за нас. Осигурихме финансирането, с цел да може да влязат при задоволително положителни условия “, сподели министър председателят Борисов и акцентира, че дейностите по унищожаване на мазута от кораба би трябвало да се организират при съблюдаване на всички ограничения за сигурност.

От Изпълнителна организация „ Морска администрация “ и водолазния екип оповестиха, че сега течът е спрян и от кораба не изтича мазут, както и че през днешния ден времето не разрешава да стартират дейностите по източване на потъналия кораб.

На този стадий течовете са спрени и съм изцяло спокоен, защото всички, които вземат участие в интервенцията, са експерти, добави Борисов.

Министър-председателят Борисов акцентира, че работата по премахването на мазута ще стартира незабавно щом изискванията го разрешават и че сега изрично е спрян течът, което не постанова незабавното стартиране на водолази, които да рискуват живота си.

В сряда на оперативно съвещание на Министерския съвет беше утвърден проект за деяние по отношение на потъналия транспортен съд. Отпуснатите средства за справяне с казуса възлизат на 2,454 млн. евро. Сумата ще се употребява за техника и екипи, които да работят по отстраняването на теча и е планувана за оптималния период на работа - над 50 дни, при догадка за цялостни резервоари - 650 тона мазут.



Очаква се идващите дни водолази да влязат в намерено море.

„ Цялата налична техника към този момент е мобилизирана. Контейнери с съоръжение, водолазен транспортен съд. За страдание времето все още не разрешава да стартираме операцията”, съобщи пред NOVA капитан Живко Петров.

„ Водолазите ще слизат на 31 метра оптималната дълбочина. В момента се мобилизираме”, съобщи Ивайло Иванов пред NOVA, представител на компанията, която ще източва мазута. „ Във всеки един миг броят на водолазите може да бъде променян”.

Предполага се, че мазутът е към 600-650 тона.

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР