Труп в река Дунав“ или Глас от гроба“ може да

...
Труп в река Дунав“ или Глас от гроба“ може да
Коментари Харесай

Капанът на корупцията в Австрия

„ Труп в река Дунав “ или „ Глас от гроба “ може да звучат по-скоро като детайли от заплашителен филм , в сравнение с като пояснение на протичащото се в Европа през днешния ден, написа „ Politico “. За да разберете обаче по-ясно мъчителното положение на политиката на континента , няма по-добро място, откъдето да започнете.

През октомври мъртвото тяло на Кристиан Пилначек , в миналото най-влиятелният човек в австрийското Министерство на правораздаването, беше открито да плува в реката близо до град Кремс . Според данните по случая мъжът наподобява се е самоубил няколко часа откакто е бил задържан за шофиране в нетрезво положение . Той е бил спрян от силите на реда, откакто е станало ясно, че кара в неверната посока по автомагистралата.

„ Животът му беше лишен “, показа вдовицата на държавния чиновник, върховен прокурор, по време на възпоменателна работа през ноември, в горчив упрек към политическия хайлайф на страната.

Пилначек , изявен държавен чиновник, който се смяташе за един от най-хубавите адвокати в страната, прекара последните си години в битка с редица обвинявания , в това число, че е изнесъл поверителна информация на свои политически доближени и на пресата, както и че се е опитал да потуши огромно следствие за корупция, обвързвано със закупуването на изтребители от Виена. След гибелта му обаче наподобява, че не гузната съвест го е тласнала към ръба на пропастта, а отводът да подчини правилата си на волята на Австрийската национална партия – поддръжник на политическата система на страната, която от 1987 година насам е част от федералното държавно управление. Месец след намирането на тялото му се появи скришен запис с присъединяване на Пилначек, в който той разказва по какъв начин висши политици от партията са го притискали да приключи следствията за политическа корупция.

„ Министрите от Австрийската национална партия пристигнаха при мен даже откакто беше осъществен обиск в централата на партията и ме попитаха за какво няма да приключа следствието. Винаги съм им казвал: Не мога да го направя, няма да го направя, не желая да го върша “, споделя Пилначек в записа.

Изправен пред личните си юридически проблеми и чувствайки се незаслужено упрекнат , държавният чиновник се е обърнал към същите политици за помощ , само че му е било отказано , тъй като не се е намесил в прекъсването и на други следствия.

„ Когато попитах дали ще създадат нещо, с цел да ме поддържат, отговорът беше: „ Ти в никакъв случай не си бил с нас “, твърди Пилначек в записа, който е записан без негово познание в ресторант във Виена няколко месеца преди гибелта му.

Дори за едно общество, издържало десетилетия на политически кавги и корупция , този епизод е поразителен и провокира мощни апели за отплата . За доста австрийски гласоподаватели най-големият потрес към аферата беше реакцията на Австрийската национална партия във връзка с разкритията . Вместо да разхлабен държавното управление и да свикат нови избори, водачите на дясноцентристката партия минаха в офанзива, като упрекнаха политическите си съперници в интриги и потребление на „ методите на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) “ за подкопаване на партията.

„ Недопустимо е страната ни да се трансформира в страна на доносниците “, съобщи генералният секретар на партията Кристиан Стокер . На процедура това наподобява като отстъпка пред съперниците му, изключително от крайната десница. Опитвайки се да вкара австрийците в „ заешка дупка “ на конспирацията, вместо да се изкаже намерено, Стокър прибягна до популистки тактики , за които партията му от години упорства, че са под нейното равнище.

Корупцията и политиката

Корупцията и политиката постоянно са съществували ръка за ръка , само че тематиката закупи особена новост, откакто свадите раздрусаха доста от в миналото преобладаващите центристки партии в Европа – от Франция до Италия и Гърция, като доведоха някои от тях до ръба на разпадането .

За разлика от крайнодесните партии, които постоянно се възвръщат след скандал при ново управление с помощта на силата на радикалната си изразителност, останалите партии се оправят по-трудно , значително тъй като постоянно не е ясно защо тъкмо се борят. След Втората международна война дясноцентристките и лявоцентристките блокове в Европа обслужваха разнообразни прослойки – професионалната и работническата класа, нормално със мощни връзки с други групи по ползи, като да вземем за пример фермери и църкви.

Когато става въпрос за корупция , Австрия – страна с население от близо 9 милиона души, ситуирана в центъра на континента, се отличава от останалите, защото нейните кавги са почтени за сериали. Дясноцентристката и лявоцентристката партия преобладават в политиката на страната от Втората международна война насам. Този триумф сътвори система на клиентелизъм и защита , която обаче е в развой на раздробяване след поредност от следствия и правосъдни процеси.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР