Трудовият договор е най-широко използваното основание за възникване на трудово

...
Трудовият договор е най-широко използваното основание за възникване на трудово
Коментари Харесай

Трудов договор - кое е задължително и какво може да се договаря

Трудовият контракт е най-широко употребяваното съображение за пораждане на трудово правно отношение. Ето за какво е добре работещите и работодателите да са наясно, че трудовият контракт има законово и договорно наличие. Какви са разликите сред законовото и договорно наличие на трудовите контракти?

Законовото наличие следва директно от закона и се включва в контракта по силата на закона, без да е належащо категорично да бъде вписано в него. Правата и отговорностите, които образуват законовото наличие на трудовия контракт, са открити общо за всички служащи и чиновници. Основанията им са посочени в Кодекса на труда и в други закони или в подзаконови нормативни актове. Със сключването на трудовия контракт, страните се съгласяват със законовите разпоредби, без да могат да ги променят или анулират.

Законовото наличие на трудовия контракт включва някои съществени права на работодателя, каквито са право на кадрова политика, главно обвързвано с това, че работодателят, в границите на дадените му от закона права и отговорности, може да назначава, ръководи, променя и приключва трудовите правни отношения с личния състав в предприятието си.

Законовото наличие на трудовия контракт включва и някои съществени отговорности на работодателя, спазването на които предстои на административен и правосъден надзор. Тези отговорности на работодателя обрисуват и главните законово избрани права на служащия или служителя.

Задължението за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд, отговорности на работодателя да пази достолепието на служащия или служителя, обвързване да изплаща трудово заплащане, отговорности за обезпечаване на естествени условия на труд, както за даване на информация на служащия или служителя, в това число за икономическото и финансовото положение.

Законовото наличие на трудовия контракт включва и някои съществени отговорности на служащия или служителя, като задължението да извършва трудовите си отговорности тъкмо и добросъвестно, да се явяват на работа в положение, което им разрешава да извършват предоставените им задания и да не използват през работното време алкохол или друго упойващо вещество, да извършват работата си в изискуемото се количество и качество, и да съблюдават техническите и технологическите правила, както и вътрешните правила, признати в предприятието, и да не пречи на другите служащи и чиновници да извършват трудовите си отговорности, да са лоялни към работодателя и други

Договорното наличие още веднъж включва наложителни детайла, които би трябвало да бъдат включени във всеки трудов контракт. Страните обаче имат опция да ги дефинират, като никога не могат да минават рестриктивните мерки или условията на закона, написа pariteni.

Такива са място на работа, наименованието на длъжността и характера на работа, датата на подписване на трудовия контракт и началото на неговото осъществяване, времетраенето на трудовия контракт, продължителността на работния ден, размерът на платения годишен отпуск, трудовото заплащане, предупреждение при преустановяване на трудовия контракт.

Допустимо е в трудовите контракти да има договаряне и на незадължителни клаузи сред страните. Трудовото правно отношение може да възникне и без тях, само че в случай че подобен детайл бъде включен, то това би трябвало да стане със единодушието и на двете страни. Такива са да вземем за пример клаузите, регламентиращи да вземем за пример вдишване на част или задачите разноски на служащия за ел.енергия, отопление и други сходни при работа от разстояние и пр.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР