Трудов стаж по време на болничен: Говорят юристите в трудово-правната

...
Трудов стаж по време на болничен: Говорят юристите в трудово-правната
Коментари Харесай

Трудов стаж по време на болничен: Говорят юристите


Трудов стаж по време на болничен: Говорят юристите в трудово-правната консултация на „ Труд “.
Въпрос:
Ползвам отпуск по болничен и желая да попитам дали съгласно закона тези дни ще се признаят за трудов стаж?
Отговор:
Работникът или служителят има право на отпуск при краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване или професионална болест.
Същото важи и при трудова акцидент,
за санаторно-курортно лекуване и при неотложен медицински обзор или проучване, карантина, премахване от работа по наставление на здравните органи. На болничен имаме право и при гледане на болен
или на карантиниран член от фамилията.
Документът се издава и при необходимо придружаване на болен член от фамилията за медицински обзор, проучване или лекуване. Болничен ни се полага  както и за гледане на крепко дете, върнато от детско заведение заради карантина в заведението или на детето.
Кодексът на труда планува случаи,
при които при съществуване на трудово правно отношение за несъмнено време, през което служащият и служителят не е работил, се признава за трудов стаж.
Тези изключения са уредени в член 352,
ал.1 от Кодекса на труда. За трудов стаж се признава и времето по трудово правно отношение, през което служащият или служителят е употребил неплатен отпуск за краткотрайна нетрудоспособност.
1. почивните и празничните дни;2. употребените платени отпуски без значение от тяхното съображение и метода на заплащането им;3. употребените неплатени отпуски, открити с този кодекс или с други нормативни актове, когато това категорично е предвидено;4. употребените неплатени отпуски за краткотрайна нетрудоспособност, за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст;5. времето, прекарано в курсове, школи и други форми за професионална подготовка и преквалификация с отделяне от производството;6. времето, през което служащият или служителят не е работил заради погрешно недопускане на работа;7. времето на премахване от работа по реда на член 33, алинея 2 – 4 от Кодекса на труда от 1951 година за осъществено закононарушение по отношение на работата, в случай че служащият или служителят не е бил притеглен като обвинен по съответния ред;8. времето на премахване от работа, откакто служащият или служителят е бил притеглен като обвинен, както и времето на премахване от работа по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, в случай че служащият или служителят е бил оневинен или наказателното гонене е било прекъснато заради това, че не е направил действието или че осъщественото действие не съставлява престъпление;9. в други случаи, открити от Министерския съвет.
Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР