Трудното заспиване е сред най-честите проблеми със съня и колкото

...
Трудното заспиване е сред най-честите проблеми със съня и колкото
Коментари Харесай

Спане с чорапи – навик или ефикасно сънотворно?


Трудното заспиване е измежду най-честите проблеми със съня и колкото и да сме сигурни, че сме пробвали всичко, с цел да се оправим с него, постоянно ще се откри дейно средство, което сме пропуснали. Такова средство може да е и спането с чорапи .

Колкото и необичайно да наподобява, експертите по въпросите на съня показват спането с чорапи като мярка за възстановяване на съня в най-важния му аспект – улеснение на заспиването .

Регулацията на телесната температура е значим предразполагащ фактор за бързо заспиване и резултатът му не трябва да се подценява даже в края на студения интервал от годината.

Специализирано изследване демонстрира, че хората, които спят с чорапи, се радват на по-пълноценен сън и рядко се оплакват от мъчно заспиване . Като причина за този феномен учените показват удобният резултат на топлите крайници върху съня.

Телесната ни температура последователно спада вечер като натурален механизъм за улеснение на заспиването. Изчислено е, че сред 2 и 4 ч. през нощта тя е най-ниска. Поддържането на крайниците топли в този интервал улеснява отделянето на топлота през кожата на тялото за най-благоприятен надзор върху температурата на тялото. Това ускорява резултата от сигналите, изпращани от мозъка, че е време за сън . Така заспиването и поддържането на съня се улесняват в оптималната степен.

Механизмите, с които мозъкът непрекъснато контролира телесната температура, са част от така наречен биологичен часовник.

Свързани публикации.. По зеницата ще познаете страдащите от бодърствуване 0 Колко време е обикновено да ни лишава заспиването? 0 5 съществени странични резултати от сънотворните 0

Разстройствата на биологичния часовник са съществена причина за нарушение качеството на съня, а отрицателният им резултат се ускорява в допълнение при проблеми с терморегулацията. Такива проблеми се появяват най-често вечер, а стоплянето на краката е доста комфортно средство за елиминирането им. Особено значимо е това

за хората, които спят в по-студена спалня. Доказано е, че по-ниската температура в спалнята е потребна за съня, само че поддържането на крайниците топли ускорява позитивния резултат.

Установено е, че спането с чорапи има положително въздействие за дамите в менопауза, тъй като оказва помощ за предварителна защита на един от най-смущаващите и пречещи на съня признаци – горещите талази . Като опция на спането с чорапи може да се разчита на слагането на термофор грейка под краката или на топла баня за крайници преди лягане.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР