Трудните хора не могат да бъдат поставени в логически рамки.

...
Трудните хора не могат да бъдат поставени в логически рамки.
Коментари Харесай

Как да се справим с трудните хора в нашия живот?

Трудните хора не могат да бъдат сложени в логичен рамки. Някои от тях са блажено невежи за отрицателното влияние, което оказват на хората към тях, до момента в който други изпитват наслаждение и приятност от хаоса, който внасят в живота на останалите. И в двата случая обаче крайният резултат е еднакъв - те основават ненужни надпревари, спорове и стрес.

Проучванията от дълго време демонстрират, че стресът може да има трайно отрицателно влияние върху мозъка. Излагането на нескончаем стрес в границите на няколко дни компрометира успеваемостта на невроните на хипоталамуса (важна област на мозъка, виновна за разсъжденията и паметта), до момента в който поддържането на високи равнища на стрес в границите на повече от месец стартира да ги унищожава.

Повечето източници на стрес са елементарно разпознаваеми. Напълно обикновено е да чувствате стрес, когато пробвате да подсигурите дотация за вашата неправителствена организация, от която зависи нейното оцеляване. Непредвидените източници на стрес са тези, които нанасят най-тежки вреди.

Неотдавнашно проучване на факултета по биологична и клинична логика на психиката към университета „ Фридрих Шилер ” в Германия откри, че излагането на тласъци, които предизвикват мощно отрицателни страсти, в това число и контактите с сложни хора, основава високи равнища на стрес. Независимо дали става дума за негативизъм, жестоко държание или нетърпим синдром на жертвата, сложните хора могат навредят съществено на вашето психическо здраве.

В  нашите изследвания в TalentSmart разкрихме многочислени ефикасни тактики, които интелигентните хора употребяват, с цел да обезвреждат сложните персони в своя живот. Ето някои от най-хубавите:  

1. Поставят граници

Хората, които непрекъснато се оплакват от нещо, са неприятна компания, тъй като ви въвличат в техния цикъл от самосъжаление и страдалчество, единствено с цел да се почувстват по-добре в личната си кожа.

Ние постоянно се усещаме притиснати да изслушаме жалващите си, тъй като не желаеме да изглеждаме груби и несъстрадателни, само че има една тънка граница сред проявлението на съпричастност и засмукването в отрицателната им прочувствена серпантина.

За да избегнете това би трябвало да поставите граници и да знаете по какъв начин да се отдалечите от тези хора, когато е належащо. Представете си, че сте астматик и ваш сътрудник е седнал на стъпалата пред офиса да изпуши една цигара. Вие ще се дистанцирате от него, тъй като осъзнавате какъв брой нездравословен може да бъде цигареният пушек за вас. Направете същото с отрицателните хора.

Един превъзходен метод да създадете граници с хората, които непрекъснато се оплакват, е да ги попитате по какъв начин считат да решат казуса. Това ще ги накара или да замълчат или да пренасочат диалога в една по-продуктивна посока.

2. Осъзнават страстите си

Поддържането на отдалеченост изисква осъзнаване на прочувственото ви положение. Не може да спрете непознатото въздействие върху вашето прочувствено положение, в случай че не го разпознавате като такова. Понякога попадаме в обстановки, в които е най-добре да се прегрупираме душевен и да изберем най-хубавият път напред.

Представете си следната обстановка – душевен неустойчив човек ви среща на улицата и ви се показва като американският президент Джон Кенеди. Едва ли ще го поправите. Когато имате работа с сътрудник, който приказва изцяло безсмислени нелепости, от време на време е най-добре просто да се усмихвате и да кимате в единодушие. Ако би трябвало да го коригирате, най-добре е да отделите малко време, с цел да планирате метод, който няма да го обиди и засегне.  

3. Концентрират се върху намирането на решение на проблемите

Емоционалното ви положение се дефинира от това, къде фокусирате вашето внимание. Когато сте захласнати от проблемите, с които се сблъсквате, вие създавате и удължавате отрицателните страсти и напрежението. От друга страна, когато се концентрирайте върху намирането на най-хубавото деяние в по този начин създалите се условия, вие си създавате положителни страсти и успокоение.

Когато става въпрос за контактите с сложни хора, слагането на фокуса върху тяхната полуда и токсичност им дава власт над вас. Престанете да мислите за това какъв брой досадни са тези хора и намерете метод да се справите с тях. По този метод вие си връщате контрола върху обстановката и намалявате създалия се стрес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР