Тропическата система може да застраши крайбрежието на Персийския залив и Флорида тази седмица

...
Тропическа депресия десет се е образувала близо до полуостров Юкатан
Коментари Харесай

Тропическа депресия десет се е образувала близо до полуостров Юкатан в западната част на Карибите, според Националния център за ураганите. Може да се превърне в ураган до вторник следобед и да стигне до Флорида още в сряда.

Предупреждение за тропическа буря е издадено за Юкатан в Мексико от Тулум до Рио Лагартос, включително Козумел. Наблюдение за тропическа буря също е издадено за западния край на Куба в провинциите Пинар дел Рио и остров Младост.

Очаква се падината да се засили в тропическа буря в неделя, докато криволичи в канала Юкатан. До понеделник системата ще започне да се движи на север, навлизайки в Мексиканския залив.

Очаква се бурята да се засили допълнително в понеделник и вторник, докато системата пресича Персийския залив, движейки се към Флорида. Последната следа призовава бурята да се превърне в ураган до вторник следобед в източната част на Мексиканския залив и да достигне западното крайбрежие на полуостров Флорида до сряда.

Следващото име на буря в списъка на Атлантическия океан е Идалия (произнася се ee-DAL-ya).

Купувачите се запасяват с провизии в магазин за хранителни стоки по време на спирането на тока след урагана Айда в Ню Орлиънс на 2 септември 2021 г. Купувачите се запасяват с провизии в магазин за хранителни стоки по време на спирането на тока след урагана Айда в Ню Орлиънс на 2 септември 2021 г. Ева Мари Ускатеги/Блумбърг/Гети изображения

Кой трябва да обърне внимание? Всеки, който живее в мексиканския полуостров Юкатан, Куба и северното крайбрежие на Персийския залив и Флорида, трябва да следи прогнозата през следващите дни. Посоката и силата на ветровете от горното ниво на управление около тази система ще диктуват къде ще се движи и колко бързо.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис издаде в събота изпълнителна заповед за обявяване на извънредно положение за 33 окръга преди потенциалното лошо време. „Губернаторът и Отделът за управление на извънредни ситуации на Флорида предприемат своевременни предпазни мерки, за да гарантират, че общностите, инфраструктурата и ресурсите на Флорида са подготвени, включително онези общности, които все още се възстановяват след урагана Иън“, гласи съобщение за новините, обявяващо изпълнителната заповед.

Кога може да засегне САЩ? Очаква се депресията да се засили в тропическа буря в неделя, докато се движи през канала Юкатан. До понеделник системата вероятно ще навлезе в Мексиканския залив и ще се придвижи към Флорида. Може да се превърне в ураган до вторник следобед и да удари западния бряг на полуостров Флорида до сряда.

Колко силна може да стане? Все още е твърде рано да се каже колко силна може да стане тази система или колко бързо може да се укрепи. Но ще се проследи през най-топлите води в целия атлантически басейн – огромен източник на енергия за развиваща се буря. Изключително топлата вода може да осигури на бурите необходимото гориво за укрепване и понякога за бързо засилване.

Температурите на морската повърхност са рекордно високи в Мексиканския залив и изключително високи в северозападната част на Карибско море. Температурите на водата трябва да бъдат около 80 градуса по Фаренхайт, за да се поддържа тропическото развитие, а части от Карибите и Персийския залив са доста над прага.

Пречка за развитието: Топлата вода не е единственият фактор. Тази тропическа система също ще се нуждае от ветрове от по-високо ниво, за да си сътрудничи. Силният срез на вятъра – промяната на посоката или скоростта на вятъра с надморската височина – може да разкъса развиваща се буря.

Колко срязване на вятъра е изправено пред тази потенциална система е критичен фактор за нейното формиране и крайна сила. Един прогнозен модел показва повече срязване на вятъра, което ограничава развитието му. Друг показва по-малко срязване на вятъра, което позволява на системата да се развива.

Така или иначе срязването на вятъра може да намалее за известно време в началото на следващата седмица в далечните северни части на Карибите и източния Мексикански залив, позволявайки на всяка система, която се образува, да се задържи заедно.

Франклин се засилва в ураган, докато се насочва към Бермудите

Междувременно в централната част на Атлантическия океан тропическата буря Франклин се засили в ураган от категория 1 с максимални постоянни ветрове от 90 мили в час, според неделна актуална информация от Националния център за ураганите. Това беше потвърдено чрез самолетно разузнаване от NOAA и ловците на урагани на военновъздушните сили.

Ураганът Франклин в момента се намира 575 мили южно от Бермудите и се движи относително бавно с 8 мили в час към север-северозапад.

„Прогнозира се стабилно укрепване и Франклин може да се превърне в голям ураган в началото на следващата седмица“, каза центърът в своята актуализация. Голям ураган се определя като категория 3 или по-висока с ветрове над 111 mph.

„Вълните, генерирани от Франклин, се очаква да започнат да засягат Бермудските острови до неделя вечерта“, каза центърът за ураганите, отбелязвайки, че „тези вълни също е вероятно да причинят животозастрашаващо сърфиране и да разкъсат текущите условия в края на този уикенд до началото на следващата седмица по части от Източното крайбрежие на Съединените щати."

Малки вариации в пистата на Франклин през уикенда ще определят колко точно ще се приближи до Бермудските острови, когато направи най-близкото си преминаване в понеделник и понеделник вечер.

Ветровете и валежите на Франклин ще се простират отвъд центъра му. Пориви на вятъра със сила на тропическа буря са възможни в Бермудските острови в началото на следващата седмица, докато Франклин се приближава най-близо. Няколко дъжда и гръмотевични бури също са възможни през Бермудските острови, докато Франклин минава.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР