Тромбоемболичните и тромбоцитопеничните случаи след ваксиниране с „АстраЗенека“ са ултра-редки,

...
Тромбоемболичните и тромбоцитопеничните случаи след ваксиниране с „АстраЗенека“ са ултра-редки,
Коментари Харесай

Проф. Гетов: Случаите с тромби след ваксиниране с „АстраЗенека“ са ултра-редки

Тромбоемболичните и тромбоцитопеничните случаи след имунизиране с „ АстраЗенека “ са ултра-редки, съобщи проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската организация по медикаментите, в предаването „ Тази събота “.

Той разяснява, че при 21-22 милиона сложени дози във Англия и Европейския съюз, тези случаи са общо 25, като девет от тях са приключили със гибел.

„ Това значи един случай на 1 млн. имунизирани, което е ултра-рядко и на процедура не може да бъде измерено “, добавя Гетов.

Той разяснява, че регулациите на лекарства и ваксини на територията на Европейски Съюз са извънредно строги. Гетов прибавя, че има и едно „ само че “.

„ Това „ само че “ е основано на тази информация, която е оценена от ЕМА, това „ само че “ води до смяна или допълнение на така наречен продуктова информация с спомагателни предизвестия за вероятни извънредно редки проблеми “, добавя Гетов.

„ У нас има към 1200 известия за нежелани реакции след имунизиране, доминира „ АстраЗенека “, само че честотата не се разграничава по отношение на тази, която е записана в късата характерност “, разяснява Гетов.

Най-честите са болежка на мястото на убождане, нараснала температура, главоболие и отмалялост.

Гетов добави още, че двата случая у нас, за които се подозираше, че съдбовен край може да е настъпил след ваксиниране с „ АстраЗенека “, са отхвърлени. „ Нито един от тях не се потвърди с медицински експертизи и данни, че става въпрос за директна причинно-следствена връзка сред имунизацията и съдбовния случай “, добавя Гетов.

Относно разглеждането на съветската ваксина „ Спутник “, Гетов посочи, че евентуално по-рано от юни няма да има изводи на ЕМА по тематиката.

„ Руската ваксина е надалеч от утвърждение в Европейската организация по медикаментите “, добавя той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР