"Трите народа заедно сме по-силни, защото създаваме такива икономически перспективи

...
"Трите народа заедно сме по-силни, защото създаваме такива икономически перспективи
Коментари Харесай

Борисов от Солун: С Гърция и Сърбия създаваме икономически перспективи

"Трите народа дружно сме по-силни, тъй като сътворяваме такива стопански вероятности за района, че и другите сътрудници от Западните Балкани ще имат интерес от това ", съобщи министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след срещата в Солун с гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич.



Според Борисов районът има големи вероятности в сфери като туризма, енергетиката, естествените запаси. Той особено подчертава и върху смисъла на жп линиите и превозите коридори, които да свързват страните.

„ Не бива да се повтаря моделът на някогашна Югославия, а всяка страна от Балканите би трябвало да има директен достъп до всяка друга страна на Балканите “, добави Борисов.

Министър-председателят посочи нуждата на Западните Балкани да се даде европейска вероятност и показа оптимизма си след срещата на водачите от „ Берлинския развой “ в Триест, където е бил деклариран явен ангажимент по въпроса.



„ С Алексис си обещахме да създадем оптималното, което зависи от нашите две страни, нашите другари от Сърбия да отидат където им е мястото. Не държим да се знае годината, само че изключително младите генерации би трябвало да имат вероятност, с цел да може политиците да създадат всичко, което се изисква от тях, с цел да обезпечат на народите си разцвет “, съобщи Борисов и добави, че е значимо да има вероятност и вяра у хората, с цел да не напущат района си.



Гръцкият министър председател Алексис Ципрас също дефинира днешната тристранна среща като извънредно значима за района. „ Рискът от дестабилизация поради етнически и политически борби, рискът от повишаване на ислямизма, последствията от мигрантските потоци са проблеми и ние всички желаеме да работим в разговор за мира и стабилността на Балканите “, акцентира Ципрас.

Той изрази поддръжка за европейската вероятност на Сърбия и посочи волята на сръбската страна да извършва всички условия. Според гръцкия министър председател сигурността на Европа минава през Балканите и съобщи, че Европейската комисия прави оценка напъните на сръбската страна в тази посока.

Гръцкият министър-председател уточни още, че продължава укрепването на разговора по инфраструктурните и енергийни планове сред трите страни, по чиято реализация се работи интензивно.

Президентът Александър Вучич благодари за поддръжката за Сърбия в европейския й курс. Той изрази подготвеност страната му да взе участие в планове от стопански интерес за района, тъй че хората и бизнесът да бъдат улеснени.







Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР