Тристранният диалог излезе отвъд СирияНа 19 юли в Техеран се

...
Тристранният диалог излезе отвъд СирияНа 19 юли в Техеран се
Коментари Харесай

Техеранската конференция на 21 век - президентите на Иран, Русия и Турция свериха часовниците си

Тристранният разговор излезе оттатък Сирия

На 19 юли в Техеран се организираха договаряния с присъединяване на президентите на Русия, Иран и Турция, които биха могли да окажат доста въздействие върху процесите в Близкия изток и надалеч отвън неговите граници.

В първата половина на деня президентите на Иран и Турция Ибрахим Раиси и Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в двореца Саад-Абад, както и имаше визита на турския водач с висшия водач (Рахбар) аятолах Али Хаменей.

Не е загадка, че през последните месеци връзките сред двете прилежащи страни доста се утежниха. Има доста аргументи за различия сред Техеран и Анкара - това е и желанието на Турция да организира нова военна интервенция в Северна Сирия, и периодическите нахлувания на турски войски в Северен Иран, и разгорещените разногласия за разпределението на трансграничните водни запаси.

Военно-политическата невъзможност в Сирия, усложнена от намесата на западните сили, е изпълнена с нова ескалация на напрежението, сходно на събитията в Идлиб при започване на 2020 година, което наложи незабавно посещаване на Ердоган в Москва с подписването на добре известните " Московски съглашения ".

Според И. Раиси резултатите от ирано-турските договаряния могат да се трансфорат в " повратна точка " в двустранните връзки. Особено изострен на дневен ред беше сирийският въпрос. Позицията на Техеран е непроменена - опазване на териториалната целокупност на Сирия и изрично отменяне на всяка интервенция на турската войска, която може да навреди на сигурността на Арабската република и района като цяло.

Иран „ несъмнено ще си сътрудничи “ с Турция „ в битката против тероризма “, само че новата атака в Сирия в действителност ще бъде от изгода за „ терористите “, които съгласно Али Хаменей не се лимитират до „ избрана група “. На собствен ред Ердоган още веднъж се оплака от поддръжката на Съединени американски щати и Европа за " терористичните групи ", имайки поради кюрдските YPG в североизточна Сирия.

В дълготрайната сирийска борба Техеран и Анкара поддържат противоположните страни, като в това време се пробват да понижат интензивността на спора и най-малко отчасти да изгладят разликите в границите на тристранния формат „ Астана “ с присъединяване на Русия.

След полемиките за статуквото в Южен Кавказ, което се промени след Карабахската война от 2020 година, Рахбар уточни недопустимостта на блокирането на арменско-иранската граница, която е „ директна връзка от няколко хиляди години “... Сама по себе си нуждата от сходно обществено изказване е доказателство за сериозността на въпроса за „ коридора Мегри “, който не е обект на внимание единствено на тюркските съседи на отслабената Армения.

Опитвайки се да сътвори допустимо най-широк кръг от проблеми на Москва и Техеран, Вашингтон интензивно ухажва столиците на Южен Кавказ. Преди няколко дни стана известно за необявеното посещаване на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс в Ереван, Баку и Тбилиси.

Техеран също следи с паника процеса на израелско-турско доближаване. Например краткотрайният израелски министър председател Яир Лапид посети Турция през юни на фона на шума към слуховете, отречени от Техеран, че ирански „ скрит план “ за убийството на израелски жители в Истанбул е бил осуетен.

В резултат на диалозите на висшите публични лица и срещата на двустранния Съвет за стратегическо съдействие, Иран и Турция подписаха осем документа, в това число съглашение за съдействие за интервал от 20 години. По време на взаимната конференция И. Раиси и Р. Ердоган оповестиха желанието си да доведат двустранния стокообмен до 30 милиарда $ годишно.

Турският водач сподели, че се опълчва на едностранните антиирански наказания и ще насърчи турските компании да влагат в Иран. През последните години двустранната търговия съществено затъна поради санкционната политика на Белия дом и „ ковид” затрудненията. След като доближи рекордните 21 милиарда $ през 2012 година, иранско-турската търговия се срина до 1 милиард $ през 2020 година

До края на 2021 година той се е нараснал до 5,5 милиарда $, а администрацията на И. Раизи, която обръща доста внимание на въпросите на районната сигурност и търговията, се стреми да усили доста търговията със прилежаща страна. Ще бъде продължен и 25-годишния контракт за доставка на ирански природен газ за Турция, който скоро изтича.

Според турския водач страната му е подготвена за интензивно съдействие с Иран. На собствен ред иранският водач е уверен, че съдействието сред двете страни ще бъде сполучливо и ползотворно.

През втората половина на деня в Техеран се организираха срещи на президента на Русия Владимир Путин, който дойде там на работно посещаване, с Рахбар, президента И. Раиси (фактически началник на изпълнителната власт), както и с Реджеп Тайип Ердоган.

Интригата на предходната седмица беше „ пълнежът “, прибавен от съветника по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан за допустимо ускорено придобиване от Русия на няколкостотин създадени в Иран безпилотни летателни апарати с разнообразни модификации за потребление по време на военните дейности в Украйна.

Съгласно формалната информация по време на диалозите на най-високо равнище са били разисквани взаимоотношението в региона на интернационалната сигурност и приноса за споразумяване на сирийския проблем. Според иранския президент съдействието сред двете страни в региона на битката с тероризма спомага за повишение равнището на районна сигурност.

Сред икономическите резултати от срещите наблюдаващите означават подписването на меморандум за съгласие от газовите компании на двете страни NIOC и Газпром. Можем да приказваме за най-големите (до 40 милиарда долара) съветски вложения в газовите залежи Киш и Северен Парс в Персийския залив.

Структурите на " Газпром " ще получат правата за създаване на няколко петролни залежи в Иран (Мансури, Аб-Теймур, Карандж, Азар, Чангул). В допълнение, основният изпълнителен шеф на NIOC Мохсен Ходжастемер разгласи вероятни суапови контракти и съветски вложения за довеждане докрай на ирански планове за полутечен природен газ.

През юни страните подписаха меморандум за основаването на търговски центрове в Техеран и Санкт Петербург. Двустранната търговия (която, надяваме се, ще бъде деноминирана не в долари, а в рубли и реали) беше наречена „ рекордна “, само че би трябвало да се има поради, че тя се основава на ниски индикатори (според оценки към 2 милиарда $ за 2019 г.).

Блокирането на комерсиалните пътища от Русия на запад докара до актуализирането на интернационалния транспортен кулоар " Север-Юг ". Основната част от иранската търговия е обвързвана с пристанищата на Астрахан и в по-малка степен Махачкала. Новите условия ще допринесат за по-нататъшното възкръсване на търговско-икономическите връзки сред каспийските съседи, в това число доставката на оръжия и военно съоръжение.

Известният индийски анализатор M. Bhadrkumar включва Иран измежду петте най-големи международни водачи в създаването и производството на БЛА, които могат да заинтересуват Русия, в това число ударните системи Shahed, тактически дронове Mohajer, разнообразни модификации на разузнавателно-ударни дронове Karrar с обхват 500-1000 км, дронове Arash камикадзе, и така нататък

Русия и Иран вървят към подписване на съглашение за стратегическо съдействие за интервал от 20 или 25 години. Споразумението може да бъде подписано още тази година. Миналия януари, по време на посещаване в Москва, И. Раиси съобщи на В. Путин иранския план на контракта, а на 22 юни Сергей Лавров донесе съветския вид на документа в Техеран.

И макар че е малко евентуално нашите страни да станат директни военни съдружници (тъй като това би означавало високо равнище на взаимни задължения), доста типове съдействие ще бъдат съществено развити.

В началото на откритата част от диалозите с Ердоган Путин му благодари за „ посредническите старания, за даването на турска платформа за договаряния по въпросите на храните, за износа на зърно през Черно море. С вашето ходатайство напреднахме. Не всички въпроси обаче към момента са решени, само че фактът, че има оживление, към този момент е добре.

Двустранните връзки също се " развиват, без значение от всичко ", означи съветският президент. В сегашните сложни условия това единствено по себе си е позитивно, тъй като има повече от задоволително хора, които желаят да доведат нещата до директна борба сред Кремъл и Ак-Сарай.

За това свидетелства най-малкото досадното преувеличаване на тематиката за митичната „ морска обсада на Украйна, възпрепятстваща украинския експорт на зърно по време на световната хранителна рецесия “. Министърът на защитата Хулуси Акар, един от членовете на внушителната турска делегация в Техеран, сподели, че Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации ще подпишат съглашение тази седмица.

Късно вечерта на 19 юли в Техеран се организира среща сред президентите на Иран, Русия и Турция, отдадена на уреждането на спора в Сирия.

Ако И. Раиси и В. Путин се концентрираха върху деструктивната линия на Запада, ръководена от Съединени американски щати, то Р. Ердоган чака Москва и Техеран да поддържат взетото в Анкара решение за „ елиминиране на злонамерени организации в Сирия, които заплашват нашата национална сигурност “.

Работата на трите страни за разрешаване на рецесията в Сирия като цяло е ефикасна, сподели Путин, а идната среща във формат " Астана " ще се организира в Москва. Тристранният разговор би трябвало да надвиши сирийския проблем, както се показва в взаимното изказване, признато в края на конференцията в Техеран.

Според съветския президентски консултант Юрий Ушаков сред Владимир Путин и духовния лидер на Ислямската република Али Хаменей „ се е развил конфиденциален разговор по най-належащите въпроси от двустранния и интернационалния дневен ред... По множеството въпроси нашите позиции са близки или идентични. "

Посещението на Путин и Ердоган в Техеран е значима стъпка към нов интернационален ред и основаването на " съюз против американските наказания и $ ", написа иранско издание. Малко евентуално е това да стане бързо, само че във всеки случай укрепването на връзките на Русия с най-големите страни от Близкия и Средния изток ще докара до образуването на по-стабилен баланс на силите в света.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР