Тристранните преговори относно еврорегламента за системата e-CODEX завършиха с политическо споразумение,

...
Тристранните преговори относно еврорегламента за системата e-CODEX завършиха с
политическо споразумение,
Коментари Харесай

Емил Радев: Постигнахме политическо споразумение за приемане на регламента за системата e-CODEX 



„ Тристранните договаряния по отношение на еврорегламента за системата e-CODEX приключиха с политическо съглашение, което дава опция за гласуването на предложената законодателна промяна. Съгласието, което постигнахме в извънредно кратки срокове – единствено за месец, е явен знак за всеобщата воля час по-скоро да създадем добра среда за дейно електронно правосъдно съдействие. ” Така евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев разяснява приключилия преговорен развой по отношение на компютъризираната система за връзка в трансгранични цивилен и наказателни производства (e-CODEX).

В сряда вечерта договарящите от комисиите по правни въпроси (JURI) и по граждански свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент постигнаха съглашение със Словенското председателство по регламента, обвързван тясно с цифровизацията на правосъдните системи в Европейски Съюз. Българският евродепутат Емил Радев е докладчик по досието в Екологичен потенциал заедно с португалския си сътрудник Нуно Мело и взе участие интензивно в тристранните преговори между Европейския парламент, Комисията и Съвета.

„ Настояхме за спомагателни гаранции по отношение на спазването на главните права и правилата за отбрана на данните, както и за независимостта на правосъдната система при ръководството на e-CODEX. Успяхме да включим и член, който дава възможност за сключването на работни съглашения с интернационалните организации, тъй че и те да могат да вземат участие като заинтригувани страни ”, изясни Емил Радев. По думите му системата e-CODEX дава решение на нуждата от оперативно съвместима, сигурна и децентрализирана информационна мрежа за електронен продан на данни между националните осведомителни системи в правосъдната сфера. „ Така ще съкратим сроковете при трансграничните правосъдни производства и ще подобрим достъпа до правосъдие на жителите и бизнеса. Реформата ще улесни трансграничното съдебно сътрудничество по цивилен и наказателни каузи ”, безапелационен бе Емил Радев.

Системата e-CODEX сега се ръководи от консорциум от държави-членки и организации, само че до края  2023 година ръководството й ще бъде поверено на Агенцията на Европейски Съюз за широкомащабни осведомителни системи (eu-LISA) със седалище в Талин, Естония.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР